Na Slovensku řádilo tornádo. Plechy létaly vzduchem, místní popsali nebývalou spoušť

Tornádo

Na Slovensku řádilo tornádo (zdroj: JOJ)

Přes Slovensko se prohnalo tornádo. V obcích Ploské a Varhaňovce nedaleko Košic strhalo střešní tašky a plechy na několika domech. Silné bouřky doprovázelo krupobití.

Zatímco v České republice se studená fronta projevila jen přeháňkami a občasným deštěm, přes Slovensko se přehnaly silné bouřky doprovázené kroupami o velikosti zhruba jednoho centimetru. Nedaleko Košic se dokonce vyskytlo tornádo, které výrazně poškodilo střechy několika domů.

„Zamračilo se a najednou přišel silný vítr, že plechy létaly nejméně 30 metrů. Rozbil fontánu i několik střech v okolí. Jde o velkou škodu,“ uvedl jeden z majitelů poškozeného rodinného domu.

„Velmi rychle se setmělo a hned potom začal silný déšť s kroupami. Voda se nestíhala vsáknout do půdy, takže nám tekla po asfaltu. Lidé mi dokonce posílali fotky malého tornáda,“ potvrdila starostka obce Varhaňovce Ľubica Pankievičová.

Podle meteorologů měli Slováci štěstí, že silný vítr nezasáhl hlavní část obce. Na Fujitově stupnici se jednalo o tornádo nejnižšího stupně. Přesto jde o první zdokumentované tornádo ze současné přicházející bouřkové vlny ve střední Evropě.

Podle informací webu Blitzortung.org uhodilo za uplynulý den na Slovensku 10 tisíc blesků.

Tagy: