Na východě Slovenska zřejmě zabíjel metanol. Zemřeli dva lidé, třetí bojuje o život

Sanitka slovenské záchranky. Ilustrační foto

V osadě Moňov Potok u Košic zřejmě zabíjel metanol, píše web tvnoviny.sk. Policie nalezla v tamějších chatách dva mrtvé, třetí byl v těžkém stavu převezen do košické nemocnice, kde bojuje o život. Všichni měli popíjet nekvalitní alkohol a zřejmě se otrávili metanolem, informoval portál TVnoviny.sk. Případem se zabývá policie.

Ve čtvrtek v noci nalezli policisté bez známek života šestašedesátiletého muže, píše web TVnoviny.sk. Krátce po půlnoci policisté ve vedlejší chatce našli mrtvou třiačtyřicetiletou ženu. V průběhu dalšího výjezdu nalezli čtyřiačtyřicetiletého muže, kterého záchranáři ihned převezli do košické nemocnice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prohibice a 51 mrtvých: Od metanolové kauzy uplynulo 10 let. Jak na ni lidé vzpomínají?

„V pátek v noci jsme na UNLP Košice přijali k hospitalizaci pacienta s podezřením na požití metanolu. Momentálně je stabilizovaný a je mu poskytována intenzivní léčba,“  uvedla mluvčí nemocnice Monika Krišková.

Tři lidé měli spolu ještě v úterý konzumovat dosud neznámou tekutinu. Během prohlídky místa činu policisté zajistili neznámou tekutinu, kterou zaslali na expertízu, uvedla televize TA3. „Jaká tekutina to byla, zda se s ní muž a žena otrávili, bude jasné až po analýzách a výsledcích pitvy,“ uvedla mluvčí krajské policie Lenka Ivanová.

Policisté vylučují cizí zavinění, ale v případech obou mrtvých zahájili trestní stíhání ve věci usmrcení, informuje TA3.

Metanol zabíjel i v Česku

Košický incident připomíná metanolovou kauzu z roku 2012 v České republice a Polsku. Do konce ledna 2013 na otravu zemřelo 48 Čechů, tři Poláci a desítky dalších byly hospitalizovány. Mnozí oslepli nebo mají trvale poškozený zrak. Po 18 dnech od první otravy policie oznámila, že kriminalisté objevili zdroj jedovatého metanolu a současně zadržela hlavní podezřelé.

Rudolf Fian a Tomáš Křepela tehdy namíchali podle soudu až deset tisíc litrů směsi alkoholu a dva z obviněných Rudolf Fian s Tomášem Křepelou byli odsouzeni na doživotí. Dalších osm odsoudil k trestům od osmi do 21 let. Metanolová kauza vyústila v historicky první českou prohibici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Metanol zabil loni v Polsku 13 lidí.

Tagy: