Roušky i venku, hromadné akce do 50 lidí. Na Slovensku začíná platit nouzový stav

Na Slovensku začíná znovu platit nouzový stav.

Na Slovensku začíná platit nouzový stav

Na Slovensku od čtvrtka začíná kvůli šíření koronaviru platit nouzový stav, trvat by zatím měl 45 dnů. Vláda k jeho opětovnému vyhlášení přistoupila poté, co země zaznamenala rekordní denní přírůstky počtu infikovaných. Od čtvrtka také Sasko pouští přes hranice Čechy, pokud se nezdrží déle než jeden den. Opatření se mění i v dalších zemích.

Ve středu na Slovensku podle webu Worldometers.info, který statistiky sleduje, přibylo 567 potvrzených případů. V zemi bylo podle slovenského ministerstva zdravotnictví pozitivně testováno už 10 141 lidí.

Slovensko kromě vyhlášení nouzového stavu zpřísňuje také opatření proti šíření koronavirové nákazy. Vrací se například povinné nošení roušek venku, a to v případě, pokud nelze dodržet alespoň dvoumetrový odstup od jiného člověka s výjimkou členů jedné domácnosti. Nejvýše 50 lidí se pak bude moci účastnit hromadných akcí.

Do Saska bez karantény, pokud se nezdržíte déle než den

Německá země Sasko od čtvrtka umožňuje vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, pokud jejich pobyt nepřesáhne 24 hodin. Němci budou moci v Česku zůstat až 48 hodin, aniž by poté museli do izolace. Německo od minulého týdne považuje Českou republiku za rizikovou zemi, při cestách do Německa je nezbytné dodržovat karanténní opatření.

V Belgii ve čtvrtek končí povinnost nosit venku roušky s výjimkou přeplněných míst, kde nelze dodržovat rozestupy. Belgická vláda minulý týden ohlásila sérii uvolnění restrikcí, přestože v zemi v posledních týdnech vytrvale stoupal průměrný denní přírůstek počtu nakažených.

Ve Švýcarsku se bude opět moci scházet více než 1000 lidí, a to za předpokladu, že organizátoři akce zajistí hygienická opatření proti šíření koronaviru.

Ve Švédsku by od čtvrtka měly být opět povoleny návštěvy v domovech pro seniory.

Tagy: