Na Smithovu facku si posvítí i Akademie. Hercovo jednání odsoudila, incident prošetří

Will Smith uhodil Chrise Rocka za nemístný vtip na adresu jeho ženy

Na nejkontroverznější moment letošního předávání Oscarů (jinak také Cen Akademie) zřejmě herec Will Smith jen tak nezapomene. Akademie filmových umění a věd, která sošky uděluje, ostře odsoudila facku, jíž oceněný herec počastoval komika a moderátora Chrise Rocka. A začala celý incident formálně řešit.

„Akademie odsuzuje jednání pana Smitha na včerejší show. Oficiálně jsme zahájili formální přezkoumání tohoto incidentu a prozkoumáme další kroky a důsledky v souladu s našimi stanovami, standardy chování a kalifornskými zákony,“ uvedla Akademie v prohlášení, cituje web Hollywoodreporter. Reagovala tak na třaskavý moment udílení hollywoodských cen v Los Angeles.

Záležitost bude pravděpodobně podrobněji řešena na příštím řádném zasedání správní rady. Na prvním zasedání správní rady po předávání Oscarů se vždy provádí rozbor ceremoniálu a řeší se otázky, které se během něj objevily.

Komik Rock během večera bavil hosty v sále četnými vtipy. Na adresu Pinkettové-Smithové zažertoval, že se těší na roli v pokračování filmu G. I. Jane. Odkazoval tak na velmi krátký sestřih jejích vlasů. Herečka Demi Mooreová měla ve zmiňovaném filmu z roku 1997 podobný.

Za incident se omluvil

Žert se ovšem ukázal jako nemístný, protože Smithova manželka trpí alopecií – nemocí, která způsobuje vypadávají vlasů. V nejhorším typu univerzalis člověk přijde o veškeré ochlupení, tedy i řasy, obočí či chloupky v nose.

Smith, později oceněný za nejlepší mužský herecký výkon, vstal, došel k Rockovi a dal mu facku. Následně na něj již ze svého místa dvakrát zakřičel, ať si „nebere do své zas*ané huby“ jméno jeho ženy. Stanice ABC, která celý večer živě přenášela, stihla vypnout zvuk, než se sprostá urážka dostala do éteru. Jiné televize, například v Číně, incident odvysílaly tak, jak zazněl.

Smith se za své chování následně omluvil, když šel na pódium převzít cenu za ztvárnění Richarda Williamse, otce slavných tenisových sester. „Richard Williams byl urputným ochráncem své rodiny,“ řekl Smith při děkovném proslovu zjevně s odkazem na incident, který podle médií velmi poznamenal atmosféru v sále Dolby Theatre. Herec se pak omluvil filmové Akademii a vyjádřil naději, že jej pozve na udílení zlatých sošek i příští rok.

Tagy:
Los Angeles Bradley Cooper herec Will Smith akademie soška Ceny Oscar Richard Williams ceremoniál Cen Akademie Demi Mooreová