Hororová svatba, ženich před hosty umlátil nevěstu a hodil ji do rokle. Soud vynesl trest

Měli si u oltáře říci své „ano“, sdílet radost s desítkami hostů, strávit spolu první manželkou noc a odletět na svatební cestu. Jenže veselka ruského páru 35letého Stepana Dolgicha a o rok starší Oksany Poludencevové skončila tragédií. Ženich, již dříve odsouzený za vraždu, neunesl, že se jeho vyvolená baví s cizím mužem. Nakonec ji zabil a tělo hodil do rokle. Po dvou letech čekání zná svůj trest. Za mřížemi si odsedí 18 let.

K incidentu došlo v létě 2020 jen několik hodin poté, co si manželé vyměnili své svatební sliby. „Svědci uvedli, že začal ženu kopat a bít pěstí, když začal žárlit na její komunikaci s jiným hostem na jejich alkoholem nabité hostině v soukromém domě na sibiřské vesnici,“ píše s odvoláním na ruské úřady web New York Post.

Šokovaní hosté se údajně báli do situace zasáhnout, ale ihned upozornili policii. Jenže tragédii nikdo nezabránil, Dolgich v agresi pokračoval. „Před domem ji začal mlátit a kopat. Chytil ji za vlasy a vytlačil na ulici, kde následovaly další údery do těla a hlavy,“ cituje hlavního vyšetřovatele Kirilla Petrušina britský deník Mirror.

„Bil ji dlouho a zasáhl životně důležité orgány. Když nejevila známky života, pohodil její tělo do nedaleké rokle,“ popsal Petrušin novinářům na základě svědeckých výpovědí. Dolgich byl již dříve odsouzen za vraždu, ale během pobytu ve vězení se spřátelil s Oksanou. Podle přátel měla pocit, že by mohla pomoci lupiče a vraha napravit. „Opravdu ho milovala a čekala na jeho propuštění,“ vzpomínali kamarádi.

Značně opilého ženicha krátce po odhození těla zadržela ruská národní garda. U soudu v Novosibirsku v Rusku řekl, že věřil, že ho jeho nová nevěsta podvádí a „chová se nesprávně“. Vyšetřovatelé se od začátku nedomnívali, že by někdy projevil nad svým činem lítost. Nevěsta podle nich netušila, že by její partner mohl po požití alkoholu nebo v záchvatu vzteku spáchat vážný zločin, i když o jeho dřívějších činech věděla.

Domácí násilí? V Rusku trestný čin jen někdy

Dolgich strávil dva roky ve vězení čekáním na konečný verdikt soudu. Nakonec byl začátkem srpna za zabití své manželky odsouzen. Ve vězení stráví 18 let.

Jak upozorňuje web Mirror, případy domácího násilí v Rusku představují závažný problém. Jen v roce 2018 zemřelo po napadení 5 tisíc žen. Aktivisté v roce 2021 tvrdili, že před pandemií trpělo v největší zemi na světě ročně domácím násilím 16,5 milionu žen.

Rusko v roce 2017 dekriminalizovalo prvoinstanční domácí násilí, což znamená, že každý případ, který neskončí hospitalizací, je klasifikován pouze jako správní delikt, nikoliv jako trestný čin. Evropský soud pro lidská práva už dříve označil tento zákon za selhání.

Tagy: