Nechte netestované děti zpívat. Válek volá po zrušení omezení ve školách

Vlastimil Válek

PARTIE Terezie Tománkové 29.8.2021

Ať nejsou pro děti, které se nenechají testovat na koronavirus, žádné sankce, apeloval v pořadu Partie na CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu TOP 09 a lékař Vlastimil Válek. Netestované žáky a studenty by nijak neomezoval. Podle manuálu pro školy mají mít děti, které nebudou otestovány ani očkovány, respirátory a nemohou ani zpívat nebo cvičit uvnitř.

„Snažil bych se stimulovat rodiče, aby děti nechali testovat zábavnou formou. Ale pro děti, které se neotestují, bych sankce, že budou muset mít roušky nebo nebudou moct zpívat, zrušil. Ať je to bez omezení,“ uvedl Válek v Partii.

Zároveň na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) apeloval, aby se ve školách testovalo nejkvalitnějšími antigenními testy. „Souhlasím. Otestujme žáky ve třech vlnách, ale nedávejme k tomu restrikce,“ zopakoval předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Vojtěch testování i omezení ve školách hájil. „Jedno nakažené dítě může infikovat celou třídu, proto hygienici doporučili tento postup. Není to můj výmysl. Jsou to tři vlny, pak s tím skončíme, pokud se situace nezhorší,“ prohlásil ministr a dodal, že testování má zatím probíhat jen od 1. do 9. září.

Dětí, jejichž rodiče je odmítnou nechat testovat, bude podle něj minimum. „Nebudou to desítky procent,“ doplnil Vojtěch. Vláda se podle něj snaží jen o to, aby návrat do škol byl co nejbezpečnější a nemusely se už zavírat.

Tagy: