Na Ukrajině zemřel český dobrovolník. Muž z Třebíče padl na frontě u Charkova

Manévr ukrajinského tanku poblíž frontové linie v Doněcké oblasti

Válka na Ukrajině (10.6.2022 10:00)

Na Ukrajině ve válce s Ruskem zemřel první český dobrovolník. Michal J. z Třebíče měl padnout v bojích u Charkova, který leží na severovýchodě země. O mužově smrti informovali jeho přátelé na sociálních sítích. Ministr zahraničí Jan Lipavský informaci o úmrtí českého dobrovolníka na Ukrajině potvrdil.

„Kamarád Michal J. z Třebíče, jinak zvaný Španěl, byl zabit na frontě u Charkova. Od začátku války na Ukrajině se snažil poskytovat lidem humanitární pomoc. Ať je mu země lehká,“ napsal na Facebook Milan Votypka. Ten se s českým dobrovolníkem znal 25 let, upozornil iDNES.cz.

O úmrtí prvního Čecha informovala i nezávislá novinářka Lenka Klicperová na svém Facebooku. „Na Donbase byl včera zabit první český voják dobrovolník. V místě, kde padl, probíhají těžké boje, stejně jako na dalších místech donbaské fronty. Když jsem na tomto úseku fronty před pár dny pracovala, ostřelovali ho skoro pořád,“ napsala v sobotu. Na Ukrajině strávila více než měsíc a do Česka se vrátila tento týden.

Ministr zahraničí Jan Lipavský potvrdil, že český dobrovolník přišel o život v pátek na Donbasu v bojích s ruskou armádou.

Podle informací Hradu z 11. května prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených sil 103 Čechům. Dalším dvěma stovkám žádostí nevyhověl. Podrobnosti o skutečném počtu českých dobrovolníků na Ukrajině ale nejsou k dispozici.

Premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí.

Tagy:
Facebook Ukrajina Lenka Klicperová Třebíč Rusko Donbas Charkov Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu