Ukrajinci hlásí mohutný požár chemičky v Severodoněcku. Uvnitř mají být stovky lidí

Když zazní siréna...

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Během války s Ruskem ztratila Ukrajina asi 10 tisíc vojáků. Podle ukrajinské agentury Unian to prohlásil poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč. Ztráty Ruska jsou ale podle něj mnohonásobně vyšší než ty ukrajinské. Na Donbasu zřejmě padl první český dobrovolník. Ministerstvo zahraničí informaci prověřuje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, řekl, že výsledek nynější války Ruska proti Ukrajině se dotkne nejen jeho vlasti, ale i budoucího mezinárodního řádu ve světě. Ukrajina viní Rusko z ostřelování chemičky v Doněcku, což mělo způsobit požáry.

Na Donbasu ve válce Ruska s Ukrajinou zřejmě padl první český dobrovolník. Ministerstvo zahraničí informaci prověřuje.

Ukrajinská vláda během pátku představila konkrétní kroky, které by měly zařídit nová pracovní místa a podpořit podnikání v zemi, v níž již přes tři měsíce zuří válka. Ve svém pravidelném projevu to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Navzdory veškerému tlaku Ruska a navzdory ruským útokům uděláme vše pro znovuobnovení ukrajinské ekonomiky i ekonomické aktivity,“ poznamenal Zelenskyj.

Ukrajinské vzdušné síly od začátku invaze sestřelily 500 vzdušných cílů Ruska. Informoval o tom mluvčí vzdušných sil Ukrajiny Jurij Ignat. Poslední zásah měl přijít v pátek 10. června. Podle Ignata mělo jít o bezpilotní průzkumný letoun Orlan-10 UAV.

Armádě se podařilo vytlačit ruské síly z města Záporoží na jihu Ukrajiny, a to až do vzdálenosti 5 až 7 kilometrů od města. Informují o tom ukrajinská média. Starosta Rusy obsazeného Melitopolou Ivan Fedorov řekl, že úspěch v Záporoží je výsledkem bojů, které trvaly zhruba dva týdny. Kromě toho přislíbil, že jeho Melitopol a další města budou brzy osvobozena.

Ruské síly se aktuálně soustředí na hledání slabých míst v ukrajinské obraně na řece Severní Doněc. Ve vysílání ukrajinské televize to uvedl mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Řeka a její okolí je považována za velmi důležité strategické místo.

Tagy:
válka invaze Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporoží ruská invaze na Ukrajinu Severní Doněc