Na Ukrajinu byli vysláni specialisté íránské gardy. Mají učit ruské vojáky používat drony

příslušníci Sboru islámských revolučních gard

Válka na Ukrajině (14.10.2022 12:00)

Elitní íránští vojáci podle zdrojů The Mirror v tajnosti dorazili na ukrajinskou válečnou frontu. Jejich cílem je učit ruské jednotky ovládat bezpilotní letouny označované za kamikaze, kterých údajně přivezli několik stovek. Ukrajinská strana tvrdí, že už došlo k likvidaci minimálně jednoho z výcvikových týmů a desítek letounů.

Zhruba 50 příslušníků Sboru islámských revolučních gard (IRGC) bylo tajně vysláno na Ukrajinu. Podle britského webu The Mirror mají ruské vojáky naučit ovládat bezpilotní letouny Shahed-136, kterým se přezdívá kamikaze.

Teherán však odmítá, že by bezpilotní letouny Rusku prodal. Přibývá ale důkazů, že Moskva tuto zbraň v bojích opravdu nasazuje. Rusko z toho obvinil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V době od 30. září do 6. října totiž podle ukrajinského ministerstva obrany došlo ke zničení minimálně 24 těchto strojů.

Letí rychlostí až 190 km/h

Výcvikové týmy IRGC se údajně mají nacházet na Krymu ve městě Dzankoi a také v Chersonu. Podle ukrajinské strany mělo dojít ke zničení nejméně jednoho takového týmu. „Již nějakou dobu se obáváme, že specialisté IRGC pomáhají Rusku v jeho strašlivých útocích na civilisty. Samozřejmě jsou terčem útoků,” řekl britskému webu jeden z ukrajinských vojenských zdrojů. „V poslední době byl zasažen nejméně jeden z íránských výcvikových týmů,“ dodal.

Ukrajinské ozbrojené síly v sobotu informovaly také o likvidaci osmi dronů Shahed-136. „Na jižním a východním směru jednotky protivzdušné obrany zničily osm bezpilotních letounů Shahed-136. Pět z nich sestřelily raketové jednotky protivzdušné obrany vzdušných sil a další tři zasáhly jednotky protiletadlové obrany námořních sil,“ informovaly ukrajinské síly podle webu Ukrinform na sociální síti Telegram. Drony Shahed-136 jsou téměř tři a půl metru dlouhé a mohou letět rychlostí až 190 km/h. Používaly se zejména v Jemenu, Iráku a nyní na Ukrajině.

Tagy:
Moskva Irák dron Ukrajina Jemen Krym Teherán Rusko Íránské revoluční gardy Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Daily Mirror