Nejdřív je verbovali, teď střílí. Vagnerovci údajně zabili přes 40 rekrutovaných vězňů

Rusové podléhající mobilizaci nastupují do autobusu u vojenského velitelství ve městě Krasnodar

Do války proti Ukrajině se zapojily stovky odsouzených vězňů z Ruska. Verbovat do boje je měla přímo polovojenská Vagnerova skupina v čele s jejich údajným zakladatelem Jevgenijem Prigožinem. Ten rekrutům slíbil nejen milost, ale i velkou finanční odměnu. Kromě toho jim také pohrozil trestem v případě, že by chtěli dezertovat. Nyní se ukazuje, že na jeho slova zřejmě skutečně došlo. Příslušníci Vagnerovy skupiny měli už zastřelit přes 40 vězňů, kteří šli bojovat na Ukrajinu. Na svém Telegramu o tom informovalo ukrajinské oddělení strategické komunikace ozbrojených sil s odkazem na zakladatele lidskoprávního projektu Gulagu.net Vladimíra Osečkina.

Kvůli kritickému nedostatku vojenských sil nechal ruský prezident Vladimir Putin rekrutovat do armády stovky odsouzených vězňů. Osobně je v trestanecké koloně měl údajně verbovat také pravděpodobný zakladatel žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. „Chci jen úderné jednotky. Ti, kteří jdou kupředu, ti, kteří jsou nejenergičtější, přežívají lépe,“ zněla slova ruského oligarchy na záznamu, který v polovině září koloval na sociálních sítích.

Prigožin trestancům přislíbil, že po odsloužení půl roku na Ukrajině budou propuštěni na svobodu, u Vagnerovy společnosti ale mohou zůstat i déle. Mrtvým slíbil, že budou pohřbeni ve svých rodných městech jako hrdinové. Největším „hříchem“ pak nazval dezerci. „Nikdo necouvne, nikdo neustoupí, nikdo se nevzdá... Ti, kteří přijdou a první den řeknou: ‚Kam jsem se to dostal,‘ označíme za dezertéry a následuje popravčí četa,“ řekl.

Podle ruského aktivisty Osečkina jeho slova skutečně došlo. „Když přijedou na místo, děje se tam to, o čem hovořil sám Jevgenij Prigožin v trestanecké kolonii. Doslova říkal: „Když přijdete na místo a řeknete, že je tu něco špatně, okamžitě vás zastřelí. Bez soudu a bez vyšetřování,“ popsal situaci na bojišti Osečkin. Podle něj už Rusko vyslalo do boje více než 20 tisíc vězňů. Většina z nich byla poslána z Rostovské oblasti.

Mnozí ruští vězni se podle infromací stanice CNN nechávají verbovat do války výměnou za příslib svobody. Náboráři vězňům slibují nejen milost, ale i finanční odměnu a kompenzaci rodinám v případě úmrtí. „Přijmou vrahy, ale násilníky, pedofily, extremisty nebo teroristy ne,“ řekl novinářům CNN pod podmínkou zachování anonymity jeden z vězňů odsouzený za drogové zločiny.

Nabídka se vězňům přesto zamlouvá

„Jedna z nabídek zní milost po šesti měsících. Někdo mluví o 100 tisících rublech měsíčně (39 tisíc korun), někdo o 200 tisících (78 tisíc korun),“ potvrdil slova Prigožina vězeň, který s novináři komunikoval prostřednictvím chytrého telefonu propašovaného do věznice.

Někteří trestanci podle Osečkina dostali slíbeno, že v případě úmrtí jejich rodiny dostanou náhradu ve výši pěti milionů rublů (1,94 milionu korun). „Není ale žádná garance, žádná opravdová smlouva. Je to nezákonné,“ podotkl Osečkin. Některým vězňům a jejich rodinám se ale nabídka přeci jen zamlouvá.

Informace, že Prigožin osobně jezdí verbovat do ruských káznic, se objevily již dříve. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se podnikatel začíná prosazovat jako „tvář“ speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá invazi na Ukrajinu. Proruští vojenští blogeři neustále vychvalují Prigožinovy údajné úspěchy a někteří dokonce tvrdí, že by měl nahradit ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, kterého viní z nedávné porážky v Charkovské oblasti.

Tagy:
válka Ukrajina konflikt vězni Rusko Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin