Na Ukrajinu dorazil jeden z nejobávanějších sniperů. V Iráku likvidoval teroristy z ISIS

Sniper v přírodě Britské Kolumbie v Kanadě

Další projev Zelenského

Ukrajinskou armádu míří podpořit jeden z nejobávanějších odstřelovačů. Kanaďan s přezdívkou Wali si získal reputaci během svého působení v Afghanistánu a Iráku. Teď 40letý muž opustil ženu a syna, aby vyslyšel prosby ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a pomohl tak v boji proti ruským okupantům.

Jako člen 22. pluku kanadské armády likvidoval mezi lety 2009 a 2011 nepřátele v Afghánistánu a Iráku. Později se do Iráku dobrovolně vrátil, aby kurdským milicím pomohl v boji proti Islámskému státu (ISIS). Média ho označují za „jednoho z nejobávanějších sniperů světa“. Podíl na tom nese i fakt, že jeho přítel drží světový rekord, když teroristu z ISIS zastřelil na vzdálenost takřka 3,5 kilometru. Teď Walli vytáhl do boje znovu a tento týden překročil polsko-ukrajinskou hranici.

„Ještě před týdnem jsem pracoval jako počítačový programátor. Teď ve skladu fasuju protitankové střely, abych zabíjel lidi. Taková je moje současná situace,“ popsal Walli pro stanici CBC. Doma přitom nechal ženu a syna, který tento týden oslaví své první narozeniny. „Umíte si asi představit, co s o tom myslí a co mi na to řekla,“ dodal odstřelovač ve výslužbě.

Manželka ho nakonec pustila. „Jinak by ho to zlomilo. Cítil by se jako ve vězení,“ vysvětlila pro web La Presse. Walli tak nakonec mohl vyslyšet výzvy Volodomyra Zelenského, který na Ukrajinu láká cizince do boje proti ruským jednotkám. Nalákal ho i kamarád, který organizuje humanitární konvoje do oblasti Donbasu.

„Jsem jako hasič. Když slyším alarm, musím jít,“ popsal Walli. Chci těm lidem pomoct, protože je bombardují jen kvůli tomu, že chtějí být Evropany a ne Rusy,“ dodal. Kanaďan tak rozšířil ukrajinskou cizineckou legii, která už čítá podle ministra zahraničí Dmytra Kuleby na 20 tisíc lidí z 52 zemí světa. České ministerstvo obrany eviduje přibližně 300 žádostí o povolení služby u ukrajinských ozbrojených sil. Někteří Češi už se na východ Evropy i vydali.

Tagy:
válka Kanada Evropa Afghánistán Irák invaze sniper odstřelovač pomoc Ukrajina Islámský stát Volodymyr Zelenskyj Rusko Dmytro Kuleba Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ministerstvo obrany České republiky