Na Ukrajinu jsme nezaútočili. Ani v jiných zemích to nemáme v plánu, prohlásil Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání s ukrajinských protějškem Kulebou v Turecku (10. března 2022)

Kuleba po jednání s Lavrovem

Očekávané jednání šéfů diplomacie Ukrajiny a Ruska Dmytra Kuleby a Sergeje Lavrova skončilo podle Ukrajiny s ohledem na mírový konec války bez pokroku. Lavrov na následné tiskové konferenci prohlásil, že jeho země na Ukrajinu nezaútočila a nehodlá tak činit ani u dalších států.

„Nemáme v plánu útočit na jiné země. Na Ukrajinu jsme nezaútočili. Vznikla tam situace, která přímo ohrožuje bezpečnost Ruské federace,“ prohlásil Lavrov po čtvrtečním jednání s šéfem ukrajinské diplomacie Kulebou. Rusko konflikt opakovaně označuje jako „speciální vojenskou operaci“, většina zbytku světa však považuje akci za invazi a regulérní válku.

Podle Lavrova Rusko ze situace vyjde s obnoveným pohledem na svět. Ohledně Západu si nebude dělat žádné iluze. Nynější ekonomickou krizi způsobenou západními sankcemi podle něj země zvládne a do budoucna již nikdy nebude chtít být na Západu ekonomicky závislé. „Strýček Sam již nikdy nebude schopen zničit naši ekonomiku,“ řekl ruský ministr.

Setkání ministrů bylo první ukrajinsko-ruskou schůzkou na tak vysoké úrovni od zahájení útoku před dvěma týdny. Zprostředkovalo ji Turecko, šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu jednání moderoval.

Kuleba, který očekávání tlumil už před schůzkou, řekl, že jednání bylo velmi obtížné, protože se Lavrov držel dlouhodobé rétoriky Moskvy a trval na tom, že Rusko svůj útok ukončí až ve chvíli, kdy Kyjev splní jeho požadavky. Mezi těmito požadavky je podle Kuleby i ukrajinská kapitulace, což je pro Kyjev nepřijatelné.

„Ukrajina nemůže zastavit válku, pokud země, která ji napadla, to sama nemá v úmyslu,“ podotkl Kuleba. Zdůraznil, že s Lavrovem hovořil o návrhu 24hodinového příměří a o ustavení humanitárního koridoru kvůli evakuaci civilistů z obléhaného Mariupolu, žádný slib z ruské strany ale nedostal.

Kuleba je připravený pokračovat v jednáních

„Jsem připraven pokračovat v těchto snahách s cílem ukončit válku na Ukrajině, zastavit utrpení ukrajinských civilistů a osvobodit naše území od ruských okupačních sil,“ dodal ukrajinský šéf diplomacie.

Rusko je podle Lavrova připraveno vést rozhovory o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu ve formátu dřívějších jednání v Bělorusku. Ministr nevyloučil rovněž možnost setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, na jednání by se však podle něj musely probírat konkrétní návrhy.

Sám Zelenskyj už dříve k setkání s ruským protějškem vyzval. „Proboha, co chceš? Odejdi z naší země. Jestli nechceš odejít, sedni si se mnou ke stolu. Ale ne k tomu třicetimetrovému jako s Macronem nebo Scholzem. Sedni si se mnou a mluv. Jsem normální chlap. Čeho se bojíš? My nekoušeme,“ prohlásil Zelenskyj minulý čtvrtek.

Tagy:
válka Vladimir Putin Turecko Ukrajina diplomacie ministr zahraničí Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sergej Viktorovič Lavrov Dmytro Ivanovyč Kuleba