Na veselejší Vánoce pro zdravotní sestry se vybralo už přes 1,6 milionu korun

Sestřičky sestřičkám

Sestřičky sestřičkám: Na veselejší Vánoce pro zdravotní sestřičky se vybralo už přes 1,6 milionu korun

Jedno z nejrizikovějších a nejtěžších povolání je v současné době práce zdravotních sester na takzvaných covidových odděleních. Právě ony jsou většinu času v první linii a mnohdy na úkor volna a soukromého života. Pomoci se jim rozhodla iniciativa Sestřičky sestřičkám, která vznikla na popud skupiny Prima, Červeného kříže a Asociace sester. Jednou z hlavních myšlenek projektu je pomoci sestrám k veselejším Vánocům.

Na volnější svátky se těší i sestřičky z prostějovské nemocnice. Dárky teď prý nakupují především přes internet. Času sestry totiž moc nemají, většinu ho v současnosti tráví u lůžek pacientů s koronavirem a těší se na pár dní volna. Všeobecná sestra z ARO Nikola Müllerová a její kolegyně musí zvládat práci ve dvou a bez ohledu na odpočinek.

„Směny byly den a noc po noční, střídají se den a noc, takže má člověk nabouraný režim. Nevěděly jsme, jestli nebudeme zaskakovat. Zatím žádné volno nepřišlo, tak doufáme že Vánoce budou veselejší. Teď pracujeme dvě sestry na šest pacientů, takže musíme zvládat všechno i infuze, polohování,“ popsala pro televizi CNN Prima NEWS zdravotní sestra Müllerová.

Svou práci bere, stejně jako ostatní sestry, jako poslání. „Své povolání bych neměnila, myslím že má smysl. Myslím si, že jsem zvládla všechno stíhat, ale určitě jsem unavenější než předtím,“ sdělila Müllerová.

A právě proto má smysl sestrám v první linii pomáhat. Na obrazovkách Primy teď můžete vídat speciální spoty nové kampaně Sestřičky sestřičkám. Cílem je vybrat pro ty z první linie deset milionů korun. Televize CNN Prima NEWS vložila počáteční jeden milion. Na transparentním účtu je k dnešnímu dni milion šest set tisíc korun.

Tagy: