Na Vysočině zadrželi další migranty. Vypadli z kamionu, mířili do Rakouska a Německa

Zadržení migrantů na Vysočině

Migranti na Vysočině

Do Česka se snažili dostat dva migranti. Přijeli ukrytí v prostoru podvozku kamionu, jejich cesta však skončila ve středu 6. října v podvečer na odpočívadle na dálnici D1. Oba uvedli, že jejich cílovou zemí bylo Německo. Další dva cizince policisté objevili v sobotu na Pelhřimovsku.

„Krátce před 18. hodinou jsme přijali oznámení, že na odpočívce dálnice D1 na 137. kilometru ve směru na Prahu vylezli z nápravy nákladní soupravy dva muži a po silnici pokračovali pěšky. Policisté během krátké chvíle oba našli a dopravili je zpět na odpočívadlo, aby neohrožovali sami sebe i ostatní účastníky silničního provozu,“ popisuje mluvčí policistů z Vysočiny Dana Čírtková.

Od začátku bylo jasné, že jde o muže ze zahraničí, na místo proto byli přivolání zástupci z cizinecké policie. „Zjistili jsme, že muži jsou bratři syrské národnosti. Vypátrali jsme i tahač s tureckou poznávací značkou, ze kterého vystoupili,“ doplňuje Čírtková. Řidič cestoval od 30. září z Turecka přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Cílovou zemí bylo Německo.

Vzhledem k tomu, že muži nebyli na místě schopni prokázat svoji totožnost a oprávnění k pobytu, byli eskortováni na odbor cizinecké policie. „Po ověření totožnosti jsme jednomu z cizinců vydali rozhodnutí o povinnosti opustit území členských států Evropské unie,“ říká mluvčí.

Druhý cizinec je žadatelem o mezinárodní ochranu v Rumunsku, bude s ním zahájeno tzv. Dublinské řízení, v rámci kterého se může vrátit zpět do zmíněné země. „Do té doby bude umístěn v Zařízení pro zajištěné cizince Vyšní Lhoty,“ podotýká vedoucí odboru cizinecké policie na Vysočině Oldřich Chaloupka.

Migranti z Alžírska šli pěšky do Rakouska

Další dva migranty zadrželi policisté v sobotu 9. října dopoledne na Pelhřimovsku. Jednalo se o dva cizince neznámé totožnosti bez cestovních dokladů. Muži se pohybovali v příkopu u silnice ve Starém Pelhřimově.

Policisté následně zjistili, že cestovali z Alžírska a u Pelhřimova vypadli z úkrytu v podvozku kamionu. „Následně shodně uvedli, že se na naše území dostali z Maďarska a mířili do Rakouska. Když zjistili, že vstoupili do České republiky, vydali se pěšky směrem k našim jižním sousedům,“ dodává Čírtková. Oba muži rovněž skončili ve Vyšních Lhotách.

Tagy: