Na zamrzlém Lipně se propadl kůň. Kobyla šlapala vodu, led kolem ní se bořil

Kůň v Lipně

I když ji zachraňovali, kobyla se bránila

Na zamrzlém Lipně poblíž Kovářova se v neděli dopoledne propadl kůň, a to přibližně kilometr od břehu, kde hloubka přehrady dosahuje až 16 metrů. Vodním záchranářům Českého červeného kříže (ČČK) a jihočeským hasičům se však podařilo kobylu zachránit. Akce trvala zhruba hodinu a zvíře muselo po celou dobu plavat.

Klisna Zoja utekla v neděli dopoledne z ohrady u vesnice Kovářov, která je v katastru městyse Frymburk. Kůň, který váží skoro půl tuny, běhal po zamrzlé přehradě. Dostal se asi kilometr od břehu, kde měl led pouhé čtyři centimetry. Kobylu neudržel a zvíře se propadlo.

Přibližně po hodině se záchranářům, hasičům a svědkům Zoju podařilo vytáhnout. „Kůň byl potopený až po hlavu a šlapal vodu, občas se snažit vykopnout ven. Led se kolem něj hodně bořil, proto hasiči přitáhli nafukovací lávku,“ řekl deníku.cz jeden ze záchranářů Jakub Velda.

Koně nejprve připoutali za hlavu, pak za tělo a po několika pokusech jej dostali na lávku a odtáhli od díry v ledu. „Museli jsme mu i svázat nohy, protože kolem sebe kopal. Pak na místo dojel kolega s vyprošťovacím vozítkem a s jeho pomocí jsme koně dotáhli na břeh na Dolní Vltavici,“ dodal Velda. Po vytažení, osušení a zahřívání se koně podařilo zachránit.

Led je stále nestabilní, varují záchranáři

I když tradiční lipenská ledová magistrála pro bruslaře ještě není otevřená, denně se po Lipně pohybují stovky lidí. Záchranáři proto varují, že led je stále nestabilní a platí riziko proboření. „Dávejte pozor a měje s sebou základní sebezáchranné prostředky,“ doporučují záchranáři bruslařům, běžkařům i všem, kteří po Lipně chodí na procházky.

Tagy: