Zaseklý kamion opět ohrozil ve Studénce vlak. Přejezd není vyřešen ani 7 let od tragédie

Další nebezpečné přejíždění přejezdu

Na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku se málem stala vážná nehoda. Řidič kamionu vjel do kolejiště i přesto, že svítila červená výstražná světla. Na přejezdu ho pak uvěznila padající závora. Nikomu se nic nestalo, na rozdíl od nehody před sedmi lety, kdy při srážce kamionu a Pendolina zemřeli tři lidé.

Svítila červená výstražná světla. To však ruskému řidiči polského kamionu nebránilo v tom, aby na železniční přejezd vjel. Pryč už se ale nemohl dostat. „Řidič kamionu pod touto závorou uvízl. Z tohoto důvodu došlo zhruba na 15 minut k zastavení železniční trati,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková. Vlak, který už se blížil, naštěstí do kamionu nenarazil.

Před sedmi lety se ale na tomto přejezdu odehrála tragédie, která stála tři cestující jedoucí v Pendolinu život. Příčina tehdy byla naprosto stejná. Kamion vjel na koleje, i když svítila červená světla. A jak je vidět, spěchající řidiči ve Studénce riskují dál. „Opravdu je tento přejezd frekventovaný a hodně často bývají dlouho závory dole. To znamená, že čekací doba tam je neskutečně dlouhá,“ objasnil pravděpodobnou motivaci řidičů starosta Studénky Libor Slavík.

Problém s podjezdem

V kolejišti proto uvízlo už více šoférů. „Řidič musí co nejdříve opustit vozidlem železniční trať i za cenu, že zdeformuje závory. Za železniční tratí musí zůstat stát, musí se podívat na číslo, které je z druhé strany výstražníku a volat tísňovou linku,“ popsal Vladimír Kovařčík z odboru služby Dopravní policie Ostrava postup v případě, že se něco podobného stane.

Už sedm let se na tomto místě mluví o podjezdu pro osobní auta a objezdu pro kamiony. Jenže váznou výkupy pozemků. „Bohužel, neskutečná byrokracie všechno možné brzdí a je to opravdu neuvěřitelné. Myslím, že pro ČR je tohle ostuda směrem do zahraničí,“ má jasno Slavík.

Řidič musel tentokrát policistům zaplatit 5 tisíc korun jako kauci. O tom, kolik ho jeho prohřešek bude stát ve skutečnosti, rozhodne správní orgán.

Tagy: