Studenti učiliště o tragickém útoku: Najednou tu byla sanitka. Říkali jsme si, co se děje

CNN Prima NEWS mluvila se studenty SOU Ohradní, kde jeden z žáků zabil 31. března 2022 mačetou učitele.

Studenti po útoku na učitele

Byl to šok, vůbec jsme nevěděli, co se děje. Tak popisují studenti pražského Středního odborného učiliště v Ohradní ulici chvíle po čtvrtečním útoku, při kterém jeden z žáků zabil mačetou svého učitele. Agresora kriminalisté dopadli asi hodinu po tragické události.

Ředitel školy potvrdil, že obětí je jeden z pedagogických pracovníků. „Nás jenom suploval, byl v pohodě. Žádné další vzpomínky nemám a těžko říct, jaký měl útočník důvod,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden ze studentů školy. „Mně přišel jako starej klidnej pán. Neměl jsem s ním problémy, byl bezkonfliktní,“ dodali na adresu učitele další.

„Je to nevšední událost. Je to šok, ale strach nemáme,“ dodali studenti své bezprostřední pocity. Identitu útočníka zatím neznají. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, co se stalo. Všechno jsme se dozvěděli z internetu. Ještě dříve, než nám to oficiálně řekli,“ popsali. „Je velkej bizár, že se může něco takového stát. Najednou byla sanitka a policie před školou. Říkali jsme si, co se děje, byl to šok,“ uvedli.

Vražda kvůli školnímu prospěchu

K útoku na pražském Středním odborném učilišti v Ohradní ulici došlo ve čtvrtek krátce po poledni. Napadený učitel na místě zemřel. Agresor se dal na útěk, za necelou hodinu ho dopadli kriminalisté z oddělení vražd.

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem,“ řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Šlo podle něj o konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení. „Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ dodal ministr, který sám působil jako učitel na základní škole. Zda byl útok plánovaný, zatím nikdo nedokáže říct.

Gazdík také vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. „Je to něco, co se nemělo stát, Musíme to vyhodnotit hlubší analýzou. Může to být důsledek covidu i jiných věcí. Tento případ nechvalně vejde do dějin českého školství,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Škola je vyklizená a s jejími žáky i zaměstnanci bude pracovat psycholog, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Policejní mluvčí Jan Rybanský řekl, že po dokončení vyšetřování ve škole by se učiliště mohlo znovu otevřít v pátek.

Tagy: