Je mu 19, nebyl pod vlivem drog. Policisté popsali podezřelého z napadení v pražské škole

Záběry od pražské SOU Ohradní, kde měl 31. března 2022 student zabít mačetou učitele školy.

Průběh pátrání po útočníkovi v Praze

Policisté zveřejnili další detaily tragické čtvrteční události, při které jeden z žáků pražského Středního odborného učiliště v Ohradní ulici mačetou zabil svého učitele. Agresorovi je 19 let, kriminalisté do dopadli v Dolních Břežanech a motivem mladíkova činu byl nejspíše spor se zesnulým pedagogem.

„Zadrženým je 19letý student školy, ve které se čin stal. Vypátrat se ho kriminalistům povedlo v Dolních Břežanech a v době zadržení nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Předpokládaným motivem byl spor mezi ním a pedagogem,“ napsali policisté na Twitteru.

Střední odborné učiliště v pražské Ohradní z důvodu tragické události ruší páteční výuku. Na webu školy to oznámil ředitel.

Gazdík vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem,“ řekl už dříve ministr školství Petr Gazdík (STAN). Šlo podle něj o konflikt ohledně prospěchu nebo zkoušení. „Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ dodal ministr, který sám působil jako učitel na základní škole. Zda byl útok plánovaný, zatím nikdo nedokáže určit.

K útoku došlo ve čtvrtek krátce po poledni. Žák napadl mačetou učitele, který na místě zemřel. Agresor se dal na útěk, za necelou hodinu ho dopadli kriminalisté z oddělení vražd. Nikdo jiný zraněn nebyl. Policisté nyní provádějí standardní úkony, zatím ještě nikoho neobvinili.

Škola je vyklizená a s jejími žáky i zaměstnanci bude pracovat psycholog, sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Policejní mluvčí Jan Rybanský řekl, že až bude dokončeno vyšetřování ve učiliště může znovu provozovat výuku. To se pravděpodobně stane už v pátek.

Ministr školství Gazdík vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. „Je to něco, co se nemělo stát, Musíme to vyhodnotit hlubší analýzou. Může to být důsledek covidu i jiných věcí. Tento případ nechvalně vejde do dějin českého školství,“ řekl Gazdík ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: