Detaily masakru v Paříži: Na zemi byli lidé od krve. Všichni panikařili, popsal svědek

Tři lidé zahynuli a tři další byli zraněni, z toho jedna osoba vážně, při páteční střelbě v desátém pařížském obvodu v centru francouzské metropole. Svědci popsali, že slyšeli několik výstřelů a jak lidé následně začali utíkat po ulici.

„Šli jsme po ulici a slyšeli výstřely,“ řekl pro BBC svědek Ali Dalek. „Otočili jsme se a viděli lidi, jak utíkají doleva a doprava,“ dodal s tím, že se poté schoval v jednom z místních kadeřnictví. „Viděli jsme, že zatkli nějakého muže – starého a vysokého muže,“ upřesnil Dalek. Další svědkyně, majitelka jednoho z místních obchodů sdělila, že slyšela sedm nebo osm výstřelů a poté se zamkla ve svém obchodě.

Jiný muž v rozhovoru pro televizi BFM TV podle webu alarabiya.net uvedl, že podezřelým střelcem byl běloch, který zahájil palbu v naprosté tichosti.

„Viděli jsme starého bělocha, jak přišel a střílel v kurdském kulturním centru, pak šel do vedlejšího kadeřnictví. Se zaměstnanci jsme se uchýlili do restaurace,“ řekl AFP další svědek, který se představil jako Romain, zástupce vedoucího restaurace Pouliche Paris v ulici d'Enghien.

„Všichni lidé byli v panice a křičeli na policii: ,Je tady, je tady, jděte dál.‘ Viděl jsem policisty vcházet do salonu, kde jsem viděl dva lidi na zemi, se zraněními na nohou, viděl jsem krev,“ popsal podle webu euronews místní obyvatel, který šel zrovna kolem.

Střelba se odehrála v místním kurdském komunitním centru v ulici d'Enghien a také v nedaleké restauraci a kadeřnictví, řekla novinářům starostka desátého obvodu Alexandra Cordebardová.

„Hned za mnou stojí muž v slzách, mezi kurdskou komunitou proudí emoce, lidé truchlí a chtějí znát odpovědi. Jsou samozřejmě extrémně zaskočeni tím, co se stalo. Mluvil jsem s paní, která byla na jídle v nedaleké restauraci, říkala mi, že slyšela výstřely, a jakmile se to stalo, lidé začali pobíhat po ulicích,“ popsal reportér webu France24 Clovis Casali.

Podle informací deníku Le Monde byly všechny tři oběti kurdští aktivisté. Devětašedesátiletý střelec byl zatčen a převezen na urgentní příjem do nemocnice, uvedla starostka Cordebardová. Muž je francouzské národnosti a je už bezpečnostním silám známý pro dva pokusy o vraždu z roku 2016 a prosince 2021, uvedly policejní zdroje. Muž byl teprve 12. prosince propuštěn z vazby, měl zákaz držení zbraní, uvedla prokuratura, která bude rovněž vyšetřovat, zda nejnovější útok nebyl motivován rasisticky.

Tagy: