Hasič, který 11. září zachraňoval životy: Na katastrofy jsme teď připraveni jako nikdy

Rozhovor s náčelníkem hasičů v New Yorku

Před dvaceti lety aktivně zasahoval při teroristickém útoku na budovy Světového obchodního centra společně s dalšími hasiči. Přežil, všichni ale takové štěstí jako on neměli. Zesnulé kolegy mu nyní připomínají jejich děti, uvedl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS náčelník hasičského praporu v newyorské části Queens James Manahan.

„Přišel jsem o kolegy, kteří mi byli blízcí. Jménem jsem znal asi 30 hasičů, kteří přišli o život,“ uvedl ve speciálu CNN Prima NEWS náčelník hasičů James Manahan.

Dvacet let od události na ni stále vzpomíná. „Myslím na ni hlavně ve vzpomínkové dny. Spousta hasičů měla malé děti, ty pak třeba slaví narozeniny nebo mají svatbu, tak je sleduji. To mi vzpomínky také oživuje,“ řekl dále Manahan.

Když se na místě tragédie postavil památník, zašel se k němu s přáteli podívat. „Bylo to dojemné. Než jsem odešel do důchodu, měli jsme i různé vzpomínkové akce. Snažím se i nadále na pietní události vždy jezdit,“ přiznal.

Jako hasič v důchodu se ale také snaží už konečně odpočívat. „Chodím do kostela, trávím čas jen s rodinou a myslím na ty, o které jsme přišli,“ popsal. V požárním sboru podle něj ale od doby tragédie udělali spoustu změn. „Myslím, že bychom měli být lépe připraveni na případnou katastrofickou událost. Trvalo nám to několik let. Máme ale pocit, že jsme připravení, jako jsme nikdy nebyli, a to i na takové věci jako hurikány,“ slíbil.

Tagy: