Kauzy Vaňkové přerůstají ODS přes hlavu. Těším se na její morální apely, říká politolog

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS)

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) zažívá perné léto. Po kokainové kauze má být její rodina namočená i do bytové aféry, kterou kvůli stamilionovým manipulacím prověřuje policie. ODS ale Vaňkovou podpořila a dál za brněnskou političkou stojí. Politologové se ale shodují, že strana vyjde z těchto kauz oslabena.

Zejména tzv. kokainová aféra, která se ve veřejném prostoru probírala velmi intenzivně, může podle politologů ODS poškodit. „Zbyde z toho obrovská pachuť a směšnost. Ukázalo se, že ODS je velmi pragmatická strana a těším se, až nám nejenom brněnští občanští demokraté budou vyprávět o morálce a doporučení mladší generaci,“ řekl v pořadu 360 na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel osobně prověří archivy ohledně Fremra. O jmenování rozhodne, až je prostuduje

Domnívá se, že samotná Vaňková je velmi pragmatická, upozadí se a nebude se veřejně pouštět do morálních apelů. Podobně reagoval i další politolog Lukáš Valeš. Od ODS očekával rázný postup. „Jsem překvapen a až zděšen. Místo jednoznačného odsudku ODS, ale i od koaličních partnerů, se vlastně nic nestalo. Z ODS dokonce zaznělo, že, co primátorka dělá ve svém volném čase, je její problém. Nikdo neodsoudil, že konzumace drog a její držení je společensky mimořádné nebezpečná věc,“ řekl Valeš.

Debatu obou politologů o brněnské kauze můžete sledovat zde v čase 30:30:

Brněnská primátorka politicky přežila zveřejnění fotografie, na které je v hloučku neznámých osob spolu s mobilním telefonem a neznámým bílým práškem. Původ fotografie přitom nejprve zpochybnila, později její pravost nevyloučila.

Policie se navíc věnuje bytové kauze na brněnské radnici. Už na podzim loňského roku došlo ke stíhání několik osob kvůli machinacím s přidělováním bytů, ve kterém figurovali i tzv. bílé koně. Server Seznam Zprávy přišel s informací, že se vyšetřování zaměřuje i na blízkost primátory Vaňkové. Byty totiž byly v minulosti přiděleny i švagrovi Vaňkové a jeho přítelkyni.

Kubáček se také pozastavil nad strategií strany otevřít téma možné legalizace marihuany. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který je rovněž z ODS, se snaží už delší dobu navrhnout vládě Petra Fialy (ODS) liberalizaci trhu s konopím. Brněnská drogová aféra proto může negativně ovlivnit i další podobné snahy. „Jsem velmi zvědavý, jak občanští demokraté budou zvedat tématiku drogové problematiky, apelů na mládež a obecně na to, jak by se stát měl chovat v podobných situacích,“ dodal Kubáček.

Strana se za Vaňkovou postavila

Primátorka Vaňková se může po svých kauzách opřít o velkou podporu své strany. Z brněnské buňky má politička blízko například k ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi nebo předsedovi vlády Petru Fialovi. Aféra zřejmě nevadí ani bytostnímu konzervativci Marku Bendovi. „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je. Jinak celou ‚kauzu‘ pokládám za zcela zbytečnou letní bouři vody ve sklenici a nevyvozuji z ní žádné závěry. Primátorka Vaňková má moji podporu a vnitřní věci si musejí vyříkat uvnitř jejich města,“ uvedl Benda pro Seznam Zprávy.

Kauza primátory nevadí ani například senátorovi za ODS Tomáši Töpferovi, který je v horní komoře zvolen za obvod Brno-město. „To vůbec nekomentuji. To nemá vůbec smysl. Z toho se dělá kauza? Pro mě rozhodně ne. Máme na starosti jiné a důležitější věci,“ řekl pro CNN Prima NEWS senátor.

Tagy: