Nacher: Koalice by měly převzít odpovědnost. Jsem zvědav, jak zkrotí zdražování

Patrik Nacher

PARTIE Terezie Tománkové 10.10.2021

Většina v Poslanecké sněmovně je podle lídra hnutí ANO v Praze Patrika Nachera jasná. Koalice Spolu s koalicí Pirátů a STAN by podle něj měla převzít zodpovědnost. Upozornil na volební kampaň, ve které koalice slibovaly, jak zkrotí zdražování. Nacher je zvědavý, jak „své teorie“ převedou do praxe. Řekl to v povolební Partii na CNN Prima NEWS.

Podle Nachera k jednání koalic s hnutím ANO zřejmě ani nedojde. Vládu zřejmě složí spolu. „Koalice s nikým jednat nechtějí, možná je čas na to, aby převzaly odpovědnost. Teorie, které jsme slyšeli o zdražování, aby převedly do praxe,“ řekl trochu ironicky poslanec hnutí ANO ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hnutí ANO sice skončilo druhé za koalicí Spolu, ale díky přepočtu v novém volebním systému získalo 72 mandátů, zatímco koaliční strany Spolu budou mít dohromady 71 poslaneckých křesel.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) to však vidí trochu jinak než jeho kolega.  „Úspěch se počítá na mandáty. Máme o jeden víc. Vítězem je hnutí ANO, protože se počítají mandáty,“ prohlásil v Partii sebevědomě Vondráček.

Končící šéf Sněmovny však uznává, že koalice Spolu ve volbách uspěla. „Nečekali jsme, že koalice budou tak úspěšné. Ale my jsme ve volbách vyhráli,“ zopakoval.

Hnutí ANO si podle Vondráčka bude nárokovat post předsedy dolní komory. „Jako výrazně nejsilnější subjekt máme morální oprávnění, abychom si řekli o křeslo předsedy Sněmovny,“ zdůraznil končící šéf. Předsedu Sněmovny ale volí poslanci a většinu bude mít v nově ustavené komoře dvojice dosud opozičních koalic.

Tagy: