Nacher: Proč Bartošovu digitalizaci nejdřív neviděli fachmani? Počkejme do středy, vyzval Nový

Poslanci Patrik Nacher (ANO) a Miloš Nový (TOP 09)

360° - 11.10. v 21:30

Na nový systém digitalizace stavebního řízení si měli odborníci posvítit mnohem dříve. Řekl to opoziční poslanec Patrik Nacher (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Opravami systému se nyní zabývá vláda, rozhodnout by o nich měla ve středu. Až od toho se bude vše odvíjet, zdůraznil poslanec TOP 09 Miloš Nový.

Nacher zkritizoval, že vláda spustila systém, který dostatečně včas nezhodnotili odborníci. Analýzu digitalizovaného stavebního řízení totiž představily týmy několika ministerstev až v září. Systém ministerstvo pro místní rozvoj rozjelo se začátkem července. „Spustili něco, co předtím neviděli fachmani,“ okomentoval poslanec ANO. „Tak složitý a robustní systém, jako je stavební řízení, běží na něčem amatérském,“ prohlásil ve vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Země pro staré nemá budoucnost, komentoval důchody Křeček. Podle Pikory nám vlády lhaly

Opravou nepovedeného systému digitalizace stavebního řízení se aktuálně zabývají tři ministři – šéf dopravy Martin Kupka (ODS), ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN).

Vláda by měla příští středu rozhodnout, jakým způsobem se bude ve vývoji digitalizace postupovat dále. Na stole je také možnost, že se budou muset systémy začít vyvíjet celé znovu.

Mluví se také o možnosti používat souběžně nové a původní systémy stavebního řízení, a to od přelomu listopadu a prosince. Ani Nový nevidí důvod, proč házet práci bývalého ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) do koše.

Některé části systému, jako třeba geoportál územního plánování, podle něj fungují více méně dobře. Největší problémy mají systémy, které používají úředníci na stavebních úřadech. „Tam se nám jeví možnost, aby stavební úřady mohly pracovat paralelně v obou režimech,“ nastínil. „Jeví se to jako řešení, které by mohlo vést k minimalizaci škod,“ shrnul.

Vyzval však k vyčkání do avizovaného finálního verdiktu vlády. „Rozhodně bych nepředbíhal výsledek onoho středečního jednání. Podle toho se všechno bude odvíjet,“ řekl v pořadu 360°.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Piráti nejsou na dně, nabízím zkušenosti, říká Hřib. Do vedení je logickou volbou, míní experti

Tagy:
politika digitalizace ANO 2011 Patrik Nacher vláda Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Miloš Nový ekonomika, obchod a finance