Spolupráce s ANO je jasná, řekl Okamura a prozradil podmínku. Po Bartoškovi žádá omluvu

Tomio Okamura (SPD) v Partii Terezie Tománkové

K VĚCI - 9.10. v 12:30

Jediným partnerem pro SPD je hnutí ANO, prohlásil v pořadu K věci na CNN Prima NEWS předseda SPD Tomio Okamura. I když připustil, že se programy liší, věří v možnou spolupráci. Za „kruciální“ podmínku jednání označil zákon o referendu. Okamura rovněž zdůraznil, že požaduje omluvu od místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL). Šéf SPD má přitom zaplatit Bartoškovi pokutu 20 tisíc za slova o „novodobém Hitlerovi“.

SPD po krajských volbách je na Vysočině a v Olomouckém kraji součástí koalic, které jsou bez přítomnosti vládních stran, připomněl Okamura. „Pouze ANO a SPD jakožto opoziční strany překračují podle nejnovějších průzkumů pětiprocentní hranici. Výběr tedy není a spolupráce je jasná,“ řekl.

K TÉMATU: Jurečka a Výborný? Ani jeden určitě nemůže vést KDU-ČSL, míní Zdechovský. Čunek má stále co říct

„Cílem musí být výměna vlády Petra Fialy (ODS) a vrácení lidem to, co jim kabinet ukradl,“ pronesl shodně s heslem předvolební kampaně ANO. „Rádi bychom na této úrovni navázali spolupráci, i když se naše programy liší,“ podotkl Okamura v pořadu K věci.

Dřívější slova předsedy ANO Andreje Babiše o tom, že o SPD jako možném koaličním partnerovi neuvažuje, nepovažuje za závazná. „Realita je zcela jiná. Spolupráce ve Sněmovně probíhá aktuálně velmi konstruktivně,“ poznamenal.

„Když v minulém volebním období nefungovala vládní komunikace ANO se SOCDEM (tehdy pod značkou ČSSD, pozn. red.), v druhé polovině tohoto mandátu záležel chod dolní komory Parlamentu výrazně na SPD,“ tvrdil Okamura.

Nastínil i hlavní podmínky, za jakých by ANO mohlo s SPD vytvořit vládní uskupení. „Minimální konsenzus by měl spočívat v umožnění zákonu o referendu. Neumím si představit, že by nějaká strana v rámci koaličního jednání toto odmítla,“ nastínil politik.

Jenže ANO tento zákon odmítá. „Je to kruciální podmínka, která bude zásadní otázkou mnoha vyjednávání,“ zdůraznil šéf SPD. Věří, že v tomto ohledu najdou s ANO kompromis.

Řeč byla i o pokutě, kterou musí Okamura uhradit místopředsedovi Sněmovny Bartoškovi za to, že ho při květnovém jednání o korespondenční volbě nazval „novodobým Hitlerem“. O uložení peněžitého trestu rozhodl v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Okamura podle svých slov „bránil své voliče před nehoráznými urážkami z úst lidovce“. „Na výboru jsem ho právě já vyzval k omluvě a budu v této záležitosti nadále pokračovat,“ řekl a dodal, že označení použil na jeho dikci, nikoliv na jeho osobu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Měl by vědět, co je kilowatt, zpochybnil Fiala z SPD výběr Vlčka. Kučera ocenil jeho zkušenost

Tagy:
Adolf Hitler pokuta spolupráce politika Tomio Okamura krajské volby koalice K věci ANO 2011 Jan Bartošek referendum vláda Svoboda a přímá demokracie Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky