Země pro staré nemá budoucnost, komentoval důchody Křeček. Podle Pikory nám vlády lhaly

Vlády nám ohledně důchodů lhaly, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora s tím, že příští kabinet se nevyhne diskuzím o odchodu do důchodu v 70 letech. Hlavní ekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček namítl, že kdyby do důchodového systému směřovaly prostředky z jiných oblastí, země by chřadla a „nakonec by se zhroutila“.

Velké debaty o důchodech považuje Pikora za „úsměvné“. „Politici nám v tomto ohledu stále lžou. Za vlády Petra Nečase (ODS) se říkalo, že lidé mého ročníku (1977, pozn. red.) se důchodová reforma nedotkne. Jenže nic takového tu není a celá věc se mě týká,“ řekl ekonom.

K TÉMATU: Výběr ojetých vozů je složitější, zájem přesto roste. Na co dávat při koupi pozor?

Důchodovou komisi v době působení ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (SOCDEM) označil za zbytečnou. „Tvrdili, že lidé nebudou odcházet z pracovního trhu později než v 65 letech, což byl nesmysl. Nynější vláda hovoří o 67 letech. Připravme se na to, že příští kabinet bude muset parametry změnit, takže se bude diskutovat o hranici 70 let,“ upozornil Pikora.

Zdůraznil také, že se hospodářství dostane jednou na pomyslný okraj a „na důchody prostě nebude“. „Jakmile odejdou do důchodu Husákovy děti, všechno bude na dluh. Stávající řešení jsou přitom absolutně nedostatečná,“ dodal Pikora.

Křeček podotkl, že čím později tento problém budeme řešit, o to dramatičtější budou řešení. Že by vláda mohla vzít prostředky z dopravy nebo školství, vnímá jako špatný scénář. „Dělali bychom tuto zemi jen pro staré a všechny prostředky směřovali do důchodů. Taková země nemá budoucnost – odchodem mladých lidí by postupně chřadla, takže by se vše nakonec zhroutilo,“ namítl ekonom.

„Bohužel sledujeme, že podobný populismus z opozice přímo stříká. Doufám však, že lidé si dají dvě a dvě dohromady a pochopí, že tuto neúprosnou situaci musíme řešit,“ poznamenal. Křeček současně věří, že pokud by příští vládu tvořila současná opozice, nezrušila by návrhy současného kabinetu zcela a hledala by v systému nějaké úspory.

„Pokud by byli zcela nezodpovědní, pak nastane pro další generace budoucích penzistů opravdové peklo,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrskflace i šuntflace. Výrobci nasadili na Čechy účinný trik, experti popsali největší extrémy

Tagy:
ekonomika politika zákon Štěpán Křeček důchody Vladimír Pikora vláda Co na to vaše peněženka Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod