Nadcházející zimu zvládneme. Problém s plynem ale může přijít později, varuje odborník

Štěpán Křeček a Jiří Gavor

"Křeček a Gavor k aktuální situaci"

Energetickou krizi a nadcházející zimu zvládneme, shodli se ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček a analytik energetické společnosti ENA Jiří Gavor. Křeček se domnívá, že nedostatek energií nehrozí. Pokud ale zima bude dlouhá a tuhá, Češi si budou muset připlatit. Gavor upozorňoval, že se mohou vyprázdnit plynové zásobníky, což by mohlo znamenat problém pro příští topnou sezonu. Experti diskutovali v pořadu Zprávy plus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Křeček uvedl, že nedostatek plynu v zimě nehrozí. Poměrně vysoké teploty se navíc zatím přiklání na naši stranu. „Je faktem, že při chladných zimách spotřeba energií narůstá, což se projeví v peněženkách. Chtěl bych však všechny domácnosti a firmy uklidnit, že zdrojů máme dost i v případě, že zima bude tuhá a nepříjemná. Nehrozí nedostatek energií ani plynu a zimu zvládneme. Ale pokud bude zima dlouhá, spotřebujeme hodně energií a připlatíme si za to. Aktuální počasí nám zatím prospívá,“ řekl premiérův poradce.

Gavor s Křečkem souhlasil. Varoval ale, že potenciální prázdné plynové zásobníky mohou představovat problém pro příští topnou sezonu. „Myslím si, že zimu zvládneme. Nepoužil bych to slůvko ‚určitě‘. Nevíme totiž, co se stane. Může nastat krutá a nepříjemná zima, může se ledacos přihodit například těžebnímu zařízení v Norsku. Nicméně pevně věřím, že zimu přečkáme bez významných poruch v zásobování. Pokud ale bude tuhá zima, na jejím konci budou prázdné plynové zásobníky, které jsme naplnili i ruským plynem. A to bude problém pro budoucí topnou sezonu,“ myslí si analytik.

Na celou debatu se můžete podívat v úvodním videu.

Tagy: