Naděje umírá poslední: Jednadvacetiletí kočičí bráchové našli nový domov

Představte si, že se nějakým zázrakem dožijete 119 let a někdo vás vyhodí z domu, kde celé tyto dlouhé roky žijete. Hrozná představa, že? Přesně takto, nebo nějak podobně se to stalo dvěma kočičím sourozencům. Když dosáhli obdivuhodného 21. roku života, jejich původní majitelé se jich zbavili.

Pokud bychom přepočítávali kočičí roky na ty lidské, tak ve 2 letech kočka dosahuje 24 let člověka, následující roky se pak násobí 4–⁠5 lety. To nám tedy dává zmíněných 119.

Černí sourozenci se dostali pod křídla organizace RSCPA Northamptonshire, kteří se jim snažili najít domov. Samozřejmě přednostně před ostatními, protože tušili, že změna pro kočky a ještě v tomto věku je velice psychicky náročná, nemluvě o tom, že sehnat domov starší kočce je někdy nadlidský úkol –⁠ zvláště, když hledáte pro dva takové seniory.

Bráškové Leon a Nikita ale překvapivě okouzlili hned stovku lidí, kteří se přihlásili o jejich adopci. Vítězkou se nakonec stala mladá studentka veteriny Lucy Marheineke s manželem. Sama organizace se vyjádřila, že byla překvapená množstvím nabídek a pečlivě vše zvážila. Volba padla na budoucí veterinářku, protože si bude umět poradit se zdravotními komplikacemi, které už kočičky vlivem svého věku mají. Jeden z bratrů trpí hypertyreózu (zvýšená produkce hormonů štítné žlázy) a mladý pár nabídl, že s ním poletí až do Texasu, kde se nachází specialista na toto onemocnění.

Lucy má zkušenost se staršími kočkami, doma jednu seniorku už totiž má –⁠ čtrnáctiletou, také adoptovanou, kočku. „Já mám moc ráda starší kočky. Není to šálek čaje pro každého a jsou často přehlíženy kvůli mladším s hezčím kožichem, já je ale miluju,“ nechala se slyšet Lucy.

Kluci sice přižili průměrnou domácí kočku asi o 7 let, ale podle Guinnessových světových rekordů se nejstarší zaznamenaná kočka dožila věku 38 let. Creme Puff se narodila v srpnu 1967 a zemřela v Austinu v Texasu v USA 6. srpna 2005 –⁠ tři dny po jejích 38. narozeninách.

Pobočka Northamptonshire RSPCA zřídila fond na počest Leona a Nikity, který nasbíral peníze na nákup potravin a léků pro mnoho starších koček, které má v péči.

A vzkaz pro všechny starší kočičky v útulcích a azylech zní: „Zázraky se dějí, nezoufejte!“

Tagy: