Nafta může skokově zdražit i o pět korun, míní ekonomové. Dopravci se bojí o práci

Pohonné hmoty v Evropě mohou stát necelých třicet korun, nebo také 54 Kč.

Cena nafty poroste

Stát opět zvýší spotřební daň z nafty, respektive ji navrátí na úroveň před loňským červnem. Ve čtvrtek to schválil Senát a prezident chce novelu podepsat tak, aby změna platila už od srpna. Část ekonomů varuje, že do ceny nafty se mohou promítnout i další faktory a jeden litr může zdražit až o pět korun.

Dopravní firma O.K. Trans Praha působí na trhu od 90. let. Zaměstnává více než 500 lidí. Třetinu nákladů na každý kilometr tvoří právě nafta. Vedení firmy prý počítalo s tím, že se spotřební daň zvýší až od příštího roku. „My se bavíme o uzavírání zakázek v úrovni 12 měsíců. V důsledku se zvýšená cena projeví v koncových cenách pro spotřebitele,“ uvedl ředitel společnosti Jiří Mastný. „Polští kolegové, kteří ovládají pětinu trhu z celé Evropy, budou do tendrů vstupovat se značnou výhodou. Hraje se o halíře, takže hrozí, že některé firmy o práci přijdou,“ sdělil mluvčí sdružení ČESMAD BOHEMIA Martin Felix.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na daních uniká hodně peněz, tvrdí Piráti. Odborníci řekli, kde šedá ekonomika kvete nejvíc

Tak černě to však nevidí třeba pekaři. „Náklady na naftu nejsou tak dramatické, vracíme se do toho stavu, který už byl. Je to setina, ale je to střípek do další mozaiky zvyšování nákladů,“ popsal majitel pekárny Richard Kabát.

Po schválení zvýšení spotřební daně Senátem je teď na tahu prezident. „Prezident Pavel podepíše novelu zákona o spotřební dani tak, aby mohla začít platit již od srpna,“ uvedla mluvčí prezidenta republiky Markéta Řeháková.

Šoféři, které redakce CNN Prima NEWS oslovila, si však z možného zdražení vlasy netrhají. „Když se něco zdraží, vadí to každému, ale když to ekonomika potřebuje...,“ sdělil jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Furt se něco zvyšuje, už jsme si zvykli,“ dodal další.

Nafta by podle některých ekonomů mohla v kombinaci se zvýšením spotřební daně zdražit až o pět korun. „Z důvodu růstu cen ropy a velkoobchodních cen paliv na světových trzích,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda. V současnosti řidiči u některých čerpacích stanic pořídí litr nafty zhruba za 35 korun. Ještě před rokem přitom zaplatili 42 korun.

Tagy:
Evropa nafta ekonomika Lukáš Kovanda ekonom Petr Pavel spotřební daň Praha motorová nafta ČESMAD BOHEMIA Markéta Řeháková Jiří Mastný