Na daních uniká hodně peněz, tvrdí Piráti. Odborníci řekli, kde šedá ekonomika kvete nejvíc

Česká tisícikorunová bankovka

Někteří koaliční partneři proto hlasitěji mluví o důslednějším boji proti skrytému byznysu. Důvodem je, že v šedé zóně ekonomiky se může skrývat až bilion korun. Navrhují proto posílení specializovaného finančního úřadu, protože státu prý uniká na daních stále hodně peněz.

Peníze z šedé ekonomiky by mohly pokrýt průměrnou mzdu pro více než dva miliony lidí na celý rok. Podle posledních dostupných dat z webu worldeconomics.com stínová ekonomika v Česku mohla tvořit téměř patnáct procent hrubého domácího produktu. O něco méně než v Polsku a jen o tři procentní body víc než v Německu. Přepočteno na peníze ale jde skoro o jeden bilion korun. Jsou to jen hrubé odhady a přesná čísla nikdo nemá, téma šedé ekonomiky je ale opět ve hře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bez hotovosti tu fungují i žebráci. V Číně se vše platí mobilem a QR, líčí Češka ze Šanghaje

„Stále nám uniká na daních hodně peněz,“ podotkl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Řešením je prý důslednější kontrola, a to velkých firem. „V této oblasti jsme požádali ministerstvo financí o posílení specializovaného finančního úřadu,“ sdělil Michálek.

Podle opozice by na skutečnost, že šedá ekonomika posiluje, mohl aktuálně ukazovat i o 16 miliard nižší výběr daně z přidané hodnoty něž se pro letošní rok předpokládalo. „Ministerstvo financí a finanční správa by se tomu určitě měly věnovat. Nepodceňovala bych ani fenomén cash only, který se nám tady šíří po zrušení EET,“ uvedla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Nižší výběr DPH má podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jasné vysvětlení. „Je to důsledek boje s inflací. Když bojujete s inflací, klesá vám spotřeba, a nižší spotřeba logicky znamená nižší výběr DPH,“ řekl Stanjura.

Nejvíc prý kvete šedá ekonomika v oborech, jako jsou gastronomie, stavebnictví nebo zemědělství. „Šedá ekonomika není nějaké albánské podsvětí, ale když si necháte udělat kuchyň bez faktury,“ sdělila komentátorka webu Echo24.cz Lenka Zlámalová. Šedé zóně podle ekonomů pomohla pandemie i zrušení EET. „Kam přijedete, tam chtějí jen hotovost. To je jasný přesun do šedé ekonomiky,“ řekl bývalý ministr financí za ANO Ivan Pilný. Ministerstvo financí tvrdí, že aktuálně schvalovaný konsolidační balíček, který spustí velké změny v DPH, přináší jednoduchost, a tedy i minimální prostor pro daňové úniky.

Tagy: