Exkluzivní pohled do monitorovacího centra policie: Ze střeženého místa sledují migranty

Policisté mohou z Prahy přes satelity sledovat třeba situaci, kdy se migranti v Africe nalodí do gumových člunů a snaží se dostat do Evropy.

Policisté moniturují uprchlíky

Přísně střežené místo, které pomáhá bojovat s nelegální migrací. Štáb CNN Prima NEWS exkluzivně natáčel v policejním monitorovacím centru v Praze. Odtud policisté sledují prakticky celé území Evropy a zprávy předávají přímo do terénu.

Národní situační centrum ochrany hranic je přísně střežené pracoviště, pracují zde jen policisté s bezpečnostní prověrkou. Místo vzniklo před třemi roky, policistům tu pomáhají také nejmodernější technologie.

Policisté mohou z Prahy přes satelity sledovat třeba situaci, kdy se migranti v Africe nalodí do gumových člunů a snaží se dostat do Evropy. Vše vidí v podstatě v přímém přenosu a mohou na situaci reagovat.

Víme, kudy chodí

„Mezi hlavní výhody patří operativní výměna informací o situaci na hranicích. Na základě toho systému víme migrační trasy, kudy migranti chodí a na základě toho můžeme přizpůsobit hlídkovou činnost v daném místě,“ popisuje policista a operátor evropského systému ostrahy hranic Petr Vaňata.

A funguje to i naopak. Informace českých policistů mohou využívat jejich kolegové ze zahraničí. Nemusejí si tak složitě zjišťovat informace jako v minulosti. „V případě, že máme nějaké nelegální migranty třeba na pražském letišti, my tu informaci zadáváme do evropského systému ostrahy hranic, který je přístupný pro všechny členské státy EU a ty během několika vteřin ví, co se na našem území děje – včetně incidentů v současné době na jižní Moravě,“ dodává Vaňata.

Kontroly česko-slovenských hranic trvají osm dní. Podle ředitele cizinecké policie bylo doposud zadrženo přes 1 500 nelegálních migrantů a čtyřicet převaděčů. „Jednoznačně se ukazuje, že to opatření má smysl. Poslední čtyři dny zaznamenáváme pokles zajištěných cizinců na státní hranici,“ říká ředitel služby cizinecké policie Milan Majer.

Je přesvědčen, že situaci zvládnou. „Pořád to dokazuje, že Česká republika je tranzitní zemí a převaděči chtějí převážet cizince hlavně do Německa,“ dodává.

Tagy: