Řidiči plní servisy kvůli zimním pneumatikám. Bojí se výrazného zdražování

Přeplněné pneuservisy

V pneuservisech letos začíná nápor dříve než obvykle. Řidiči se chystají přezout pneumatiky z letních na zimní. Do servisů mnoho z nich spěchá, protože se bojí podzimního růstu cen pneumatik. Řada výrobců už zdražení avizovala.

Obrázek automechaniků přezouvajících gumy z letních na zimní můžete v pneuservisech vidět čím dál častěji. „Za posledních 14 dnů evidujeme výrazný nárůst poptávky. Pokud bychom to srovnávali s rokem 2019, je to asi o 25 procent,“ vysvětlil Vojtěch Schwangmaier z Pneumatiky.cz.

„Co člověk není schopný doma udělat, je nějaká větší diagnostika pneumatiky, jestli je v pořádku,“ pokračoval vedoucí pneuservisu Josef Jíša mladší. „Upřímně si moc neumím přestavit nějaký jiný způsob než v pneuservisu,“ dodal Schwangmaier.

Zdražování

Jsou ale věci, které musí hlídat sami řidiči. „Zároveň je třeba dbát na stáří pneumatiky. Čím je starší, tím víc tvrdne a ztrácí přilnavost,“ upozornil Jíša.

Inflace zdražuje všechno kolem nás. A zdá se, že se to nevyhne ani pneumatikám. „Už máme avizované zdražení od některých výrobců. Je aplikované od 1. října. Naštěstí se motoristé nemusí tolik obávat, protože většina velkých hráčů pneumatiky předzásobuje,“ pronesl Schwangmaier.

Kromě vyvážení kol, geometrie a dalších služeb poskytují pneuservisy při přezouvání i huštění pneumatik dusíkem. Ten se při velkých teplotních rozdílech tolik neroztahuje ani nesmršťuje, a auto je tak na silnici bezpečnější.

Tagy: