Nákaza žloutenkou typu E hrozí při grilování vepřového i zvěřiny. Na co dávat pozor?

Kvůli hrozbě žloutenky je obezřetnost na místě zejména při přípravě masa

Žloutenka hrozí z vepřového

Počty nakažených žloutenkou stále rostou. Nákaza typem E může přitom často pocházet z nedostatečně tepelně upraveného masa. Vyšší nebezpečí hrozí podle odborníků u zvěřiny a vepřového. Riziko představuje hlavně grilování.

Před nákazou žloutenkou typu E neochrání očkování ani čisté ruce. „Je to žloutenka, kterou dostaneme hlavně z nedostatečně tepelně upravených masných výrobků. Asi je tam větší pravděpodobnost u vepřového masa,“ popsala pro CNN Prima NEWS primářka infekčního oddělení Karlovarské krajské nemocnice Jaroslava Poustková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Případů žloutenky v Česku rapidně přibývá. Lékaři popsali zásadní důvod, souvisí s jídlem

Rozhodně to ale neznamená, že se máme grilování obloukem vyhnout. Stačí dodržovat pár základních pravidel a maso z ohně bude bezpečné. „Důležité je mít maso z ověřených zdrojů a správně ho skladovat,“ řekl kuchař a provozní restaurace Jiří Kaucký.

Důležité je také pohlídat jeho bezpečnou vnitřní teplotu ve chvíli, kdy se steak, hamburger nebo špíz chystáte servírovat. Ideálním řešením je použití teploměru. Ten má sondu, která se zapíchne přímo do masa a teplotu ohlídá na stupeň přesně.

U vepřového odborníci za bezpečnou považují teplotu nad 62 stupňů. Při nedostatečné tepelné úpravě přitom zdaleka nehrozí jen nákaza žloutenkou typu E, která může být mimořádně nebezpečná pro těhotné. Pozor je třeba dávat také na salmonelu. Podle lékařů pak obecně platí, že infekce snášejí hůře děti. „Nemají trávicí systém tak zabezpečený a chráněný jako dospělí. Ta imunita tam není ideální,“ uvedl lékařský ředitel Nemocnice Sokolov Andrej Farkaš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Endiaron to má nahnuté: Evergreen českých lékárniček se už vůbec nemusí vrátit na trh

Tagy:
zdraví grilování maso zvěřina Česko žloutenka Jiří Kaucký Karlovarská krajská nemocnice infekční onemocnění (nákaza) Nemocnice Sokolov nemoci a zdravotní potíže hepatitida E