Kubek: Ať se všichni arogantní ignoranti zavřou do nějaké rezervace

Milan Kubek

Přibývá úmrtí zdravotníků

Počty nakažených zdravotníků klesají. Podle ministerstva zdravotnictví by se příští týden mohla začít obnovovat klasická péče v nemocnicích. Bohužel však nadále přibývá úmrtí v řadách zdravotníků. Jak upozornil iDnes Premium, je jich už 24.

Ve středu se rodina rozloučila se zdravotní sestrou z jihlavské nemocnice, která zemřela po nákaze od jednoho z pacientů. Bylo jí 39 let. „Chtěl bych vzkázat všem ignorantům, že by nám jejich chování nevadilo, kdyby se zavřeli do nějaké rezervace, kde by neohrožovali zdravotníky, kteří je pak tahají z bryndy,“ komentoval nedodržování vládních opatření prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Druhou vlnu jsme nezvládli, 7000 mrtvých je strašné číslo a musíme dělat všechno proto, aby se ta statistika nezhoršila,“ dodal pro irozhlas.cz.

Podle nejnovějších statistik teď počty nakažených zdravotníků klesají. COVID-19 mělo na konci října přes 5000 zdravotních sester, k 18. listopadu jich bylo 3200. „Data jasně ukazují, že vrchol pandemie je už za námi. Počet personálu, který byl omezen nebo limitován z hlediska nákazy, se tak bude navyšovat do původního počtu,“ uvedl lékař Vladimír Černý.

Kubek dále doplnil, že je třeba si uvědomit, jak jsou nemocnice přetížené a je potřeba, aby si odpočinuli i zdravotníci. Ministerstvo přesto chce začít nemocnice vracet do běžného provozu. Klasická péče by mohla být pomalu dostupná od příštího týdne.

„Je čas začít uvažovat o obnově necovidové péče, nicméně při potřebě udržení dostatečné záložní kapacity,“ míní ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Česká lékařská komora upozorňuje, že situace se teď sice krátkodobě zlepšuje, oproti jaru jsou ale čísla nakažených stále dvacetkrát vyšší.

Tagy:
nemocnice lékaři úmrtí Česká lékařská komora Milan Kubek ANO 2011 Ministerstvo zdravotnictví koronavirus COVID-19 Vladimír Černý nakažení zdravotníci Jan Blatný Česká republika Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník Lékárenský komplex Jihlava