Nákazu do řady školních tříd zanesl neočkovaný pedagog, říká Vojtěchova náměstkyně

Martina Koziar Vašáková

PARTIE Terezie Tománkové 31.10.2021

Nákazu koronavirem do řady školních tříd zanesli neočkovaní učitelé či asistenti. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Martina Koziar Vašáková. Dodala, že resort doporučuje naočkovat všechny děti nad 12 let a neočkovaní pedagogové by měli nosit respirátory.

„Chceme zachovat školní výuku s tím, že doporučujeme naočkovat všechny děti nad 12 let a neočkovaným učitelům respirátory. Velice smutná zpráva je, že v řadě clusterů tím, kdo nakazil, byl učitel či asistent pedagoga,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Koziar Vašáková. Ta navíc dodává, že děti by respirátory měly nosit na chodbách.

S respirátory pro kantory však nesouhlasí nový předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. „Roušky či respirátory by žáci neměli nosit, a co se týče učitelů, buď u všech, nebo u nikoho. Nerozdělovat na očkované a neočkované. Řekněte mi jinou profesi, kde to tak funguje,“ reagoval na slova náměstkyně ministerstva zdravotnictví Výborný.

Ten navíc řekl, že není možné, aby se školy znovu zavíraly. „Musí být zachována prezenční výuka. Situace z loňska se nesmí a nebude opakovat,“ slíbil bývalý šéf lidovců.

Kromě toho zmínil, že podle něj by děti ve třídě, ve které se projeví nákaza koronavirem, nemusely nutně do karantény. Výborný má za to, že by je v takovém případě stačilo jen přetestovat.

Kovářová: Roste počet dětí, které potřebují psychologa

O nutnosti zachovat školy otevřené hovoří i poslankyně hnutí STAN a možná budoucí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová. Poukazuje na to, že kvůli distanční výuce se rozdíly v úrovni vzdělávání mezi žáky z různých regionů čím dál více prohlubují.

Hovoří navíc ještě o jednom problému. „Obrací se na mě i celá řada školských psychologů a konstatují, a o tom se nemluví, že je obří nárůst dětí, které mají nějaké problémy, a je to pravděpodobně způsobeno tím, že byly dlouhou dobu doma,“ uvedla ve vysílání pořadu Partie Terezie Tománkové Kovářová.

Udržet školy otevřené chce i zdravotnický expert ČSSD Robin Šín. Podle něj bylo zavření škol v předešlé vlně pandemie koronaviru za zcela jiné situace. „Za sebe si myslím, že se bavíme o jiné situaci, kdy se školy zavíraly z jiných důvodů. S docházkou dětí do škol je šíleně velká mobilita,“ řekl Šín s tím, že kvůli svozu dětí z a do škol se tak shromažďovalo velké množství lidí.

Tagy: