Nákup nemovitostí neodkládejte. Pro prodej ideální čas teprve přijde, radí ekonom

Nový vlastníci domu mohou po krátce po koupi narazit na netušené problémy. (Ilustrační fotografie)

Předražené nemovitosti

Ceny nemovitostí stále rostou a podle odborníků porostou i nadále. Pokud kupujete nemovitost, musíte sáhnout už opravdu hluboko do kapsy a zadlužit se na celý život. Například v Brně se cena za metr čtvereční historicky poprvé vyšplhala nad sto tisíc korun.

Pan Kamil s koupí bytu několik let otálel – teď toho lituje. Lepší doba nepřišla, naopak ceny bytů pořád stoupaly. Letos už vlastní bydlení potřeboval. „Jednoznačně, kdybych kupoval před čtyřmi lety, kupoval bych minimálně za poloviční cenu. Ty ceny, jak jdou nahoru, to se ani nedá komentovat,“ povzdechl si čerstvý majitel bytu Kamil Tkadleček.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se situace v budoucnu nezlepší. „Ceny dále porostou, ale trochu mírněji. Čekáním kupec nic nezíská, nemovitosti jsou dražší a dražší,“ podotkl pro CNN Prima NEWS. Pro prodej nemovitosti je naopak ideální doba, vyplatí se však ještě počkat. „Doba bude ještě lepší, ceny budou v dalším roce stoupat o 10 %, v Ostravě i o 20 %. Kdo nemusí prodávat teď, tak prodá ještě dráže,“ doplnil Kovanda. Jediné, co by podle něj mohlo zlevnit, jsou hypotéky, výhledově asi za dva roky.

Průměrná cena za metr čtvereční vzrostla za posledních 5 let například v Brně o bezmála sto procent. Přesto mají lidé o nové byty rekordní zájem. Nejčastěji se zajímají o dispozici 2+kk. „Například u jednoho z našich posledních projektů se během prvních pár hodin rezervovalo přes 50 bytů, což je vlastně pětina celého projektu,“ tvrdí realitní makléř Dominik Tyl.

Do měsíce bývají prodané i obrovské bytové projekty. Při pohledu na stránky realitek často šokují i ceny nebytových prostor. Například obyčejná garáž se někde prodává za těžko uvěřitelných 3,25 milionu korun. Garáž má sice výměru 43 metrů čtvrtečních a můžete ji využít i jako sklad, ještě před pěti lety byste ale za stejnou cenu koupili místo garáže třípokojový byt v pěkné lokalitě.

Podle ekonomů za to mohou i zdlouhavé byrokratické procesy. Specifikem českého trhu s nemovitostmi je to, že si ho oblíbili zahraniční investoři, což zvyšuje ceny nemovitostí. Jen v Brně tak lidé za nové byty loni utratili šest a půl miliardy korun.

Tagy: