Drahota drtí české rodiny: Bez druhé práce nevystačím, říká Matyáš. Na čem všem lidé šetří?

Muž v obchodě s potravinami

Na čem všem momentálně rodiny šetří?

Drahota drtí české rodiny. Ty pak hledají nejrůznější způsoby, jak domácímu rozpočtu alespoň trochu ulehčit. Méně peněz tak lidé vydávají za sport nebo kulturu a snaží se i uskromnit při nákupu běžných potravin.

Zdražuje prakticky všechno. Od bydlení přes potraviny až po pohonné hmoty. Drahota teď provětrá peněženky každého z nás. Ze statistik vyplývá, že v první řadě Češi nejvíc šetří na oblečení, dovolených a zábavě.

Někteří se s inflací snaží vyrovnat i tím, že si najdou druhou práci. Tak jako pravě Matyáš z Českých Budějovic. „Našel jsem si brigádu. Ráno vstanu velmi brzy, někdy i ve tři a jdu jezdit autobusem. Pak jdu normálně do svojí práce a pak ještě třeba večer jezdím chvíli autobusem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Matyáš Palkovič.

Rozpočty českých rodin teď trápí hlavně vysoké ceny energií. „Skončila nám fixace elektřiny a hnedka naskočily nové ceny, který jsou o 60 a více procent dražší. Děti jsme omezili s letními tábory, mají maximálně jeden příměstský, jelikož je to docela drahé,“ popsala zase Helena Foltová. „Děti rády chodí na koupaliště, výlety, takže si nosíme svačiny z domova, balenou vodu vůbec nekupujeme,“ doplnila.

Na čem se oba shodují, je to, že hojně využívají slevové akce. „Sledujeme akce, chodí nám domů letáky a nakupujeme podle toho,“ vysvětlil Matyáš. „Sýry nám hodně chutnají, ale taky koukáme, kolik stojí, dostává se to na vysoký ceny, je to fakt drahý,“ upřesnila zase Helena. Podle ekonomů můžeme očekávat, že přestože češi šetří kde se dá, vzhledem k dalšímu zdražování dojde i tak k navyšování útrat.

Tagy: