Naléhavý apel ministra Blatného. Opatření přestala fungovat, nevídejte se a necestujte

Jan Blatný

Blatný důrazně apeluje na dodržování opatření

S naléhavou výzvou přišel ve čtvrtek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Opatření proti covidu podle něj přestávají fungovat. Lidé by se měli vídat co nejméně a necestovat po republice. Pokud Češi podle Blatného nezmění svůj přístup, situace se nezmění. Ministr zdravotnictví také varoval, že řada nemocnic je opět na hraně svých kapacit.

„Protiepidemická opatření, která byla kvůli epidemii zavedena, přestala fungovat,“ řekl Blatný. Podle něj jde o důkaz, že se v Česku šíří britská mutace. Proto ministr žádá po občanech, aby dodržovali vládní opatření, ať už si o nich či o pandemii myslí cokoliv. Volá především po tom, aby lidé necestovali a co nejméně se setkávali. Pokud přesto musí, měli by při tom mít ochranné pomůcky, nejlépe respirátory.

V případě, že lidé nezačnou důsledně dodržovat opatření proti koronaviru, může se stát, že dojde k přehlcení nemocnic. Aktuální nařízení podle Blatného řádně nezabírají a situace se nezlepšuje. „Řada nemocnic je na hraně urgentní péče. Jsou kraje, kde zbývá jen pár míst na ARO,“ řekl na tiskové konferenci. Kromě toho se nedodržování nařízení může promítnout i do toho, že se platnost vládních nařízení ještě prodlouží.

Ministr zdravotnictví varoval, že pokud by k tomu došlo, mohli by lékaři v nemocnicích být tak zahlceni, že se nebudou moci postarat ani o pacienty s infarktem a jinými akutními zdravotními problémy. Kvůli pandemii se podle něj už výrazně zhoršila péče například o onkologické pacienty.

„Vím, že je tu ta nemoc dlouho, ale neporazíme ji jinak než očkováním a dodržováním opatření,“ zdůraznil ministr.

Tagy: