Náprava digitalizace se potáhne měsíce, odhalil Bartošův plán Lukl. Navrhuje vlastní řešení

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl

360° (239)

Vylepšení systémů digitalizace stavebních řízení může zabrat měsíce. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to naznačil předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl (STAN). Podle něj to vyplývá z harmonogramu, který mu poslal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podotkl, že na úterní schůzce bude žádat, aby úředníci mohli dočasně pracovat i v předchozím systému.

V úterý se má ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) setkat se zástupci městských částí, stavebníků a projektantů a představit jim úpravy a změny v systémech. Bartoš jim dříve slíbil, že základní funkcionality budou do systémů dodány do konce srpna. Předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl (STAN) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS uvedl, že na schůzku půjde s několika požadavky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš zatím s řešením digitalizace nepřišel, vyhodit ho z vlády by nepomohlo, řekl Fiala

„Chceme znát technickou specifikaci zakázky, která byla realizována a na jejímž základě bylo digitální stavební řízení postaveno, a vědět, jaké funkcionality ministerstvo po dodavateli požadovalo, a jestli toto bylo naplněno, nebo ne. Budeme také chtít vědět, zda by bylo možné, aby úředníci pracovali i v předchozím systému, který obsahuje nejen veškeré formuláře, ale i funkcionality, na něž jsou úředníci stavebních úřadů zvyklí,“ popsal Lukl. Dodal, že je to jednoduchá cesta k tomu, jak „vrátit digitální stavební řízení na koleje“.

Bartoš mu prý poslal harmonogram, v němž je uvedeno, kdy by měly být upravovány jednotlivé funkcionality. „Jsou tam konstatovány termíny jako září, kdy má být více strukturovaný balíček pro velké soubory, a říjen, kdy tam má být zpráva sdílení záměrů mezi více osobami. Ale jsou tam i prosincové termíny, jako je umožnění podání z informačních systémů třetích stran nebo možnost podání dalších nepovinných formulářů,“ popsal Lukl.

Podle něj je tak jednoznačné, že se na systému stále pracuje. „Komplikace je v tom, že v odpoledních hodinách je systém neskutečně pomalý a úředníci v něm mnohdy už nemohou pracovat. Proto chceme, aby bylo umožněno úředníkům pracovat v tom předchozím a doladit tento systém bez ostrého provozu tak, aby mohl jednoznačně fungovat,“ sdělil Lukl.

S drobnou legislativní změnou, která by umožnila používat předchozí systém, dokud se neopraví ten nový, souhlasí i Radim Fiala (SPD). „Jsme připraveni svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, která by tu legislativní změnu udělala,“ řekl. Dodal, že podle jeho zkušeností jsou na tom úředníci jako před 30 lety, kdy se ťukalo na psacím stroji. „Divím se, že ministr Bartoš nespustil testovací provoz, kdy jsme to mohli ověřit.  Do konce roku se mohlo jet v obou systémech a úředníci to mohli zkoušet,“ sdělil Fiala. Podle místopředsedy TOP 09 Matěje Ondřeje Havla ale nebude legislativní změna nutná. „Věřím, že i přes tyhle porodní bolesti se s přelomem srpna a září ten systém vylepší,“ řekl Havel.

Podle Bartoše má systém přinést dlouhodobé zrychlení povolování staveb, zlevnění výstavby, osekání byrokracie i omezení prostoru pro korupci. „Nijak nepopíráme, že jsou v této fázi obtíže, které nás mrzí a snažíme se je aktivně a co nejrychleji řešit. Jsme v úzkém kontaktu s profesními organizacemi, zástupci samospráv i jednotlivých úřadů, abychom na základě zpětné vazby posouvali systém směrem k co největší efektivitě a uživatelskému komfortu,“ napsal Bartoš na sociální síti X.

Kubáček: Vznikne bramboračka

Podle politologa Jana Kubáčka se do situace měl vložit premiér Petr Fiala (ODS). „Pokud chtěl přijít s řešením, které je potřeba velmi záhy spustit, protože už to začíná mít národohospodářské dopady, tak se do toho měl opřít a zapojit do toho nejen ministry, ale i náměstky dotčených rezortů, a zejména IT oddělení,“ řekl Kubáček.

Politolog Jan Kubáček o digitalizaci:

Podle něj by se tak ukázalo, že Fiala reaguje „rázně, manažersky a premiérsky“ a vytváří specializovaný tým, který v řádu týdnů dokáže přinést řešení. „To se bohužel neděje a já mám obavu, že vznikne jenom taková bramboračka, že Petr Fiala jakoby koná, aby to před voličem vypadalo důvěryhodně,“ popsal politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministři bojují o peníze na příští rok. Bek chce pro školy 40 miliard navíc, čeká se tvrdý střet

Tagy:
politika digitalizace CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana František Lukl Starostové a nezávislí Radim Fiala Česko 360° Svaz měst a obcí České republiky Matěj Havel produkty a služby ekonomika, obchod a finance výpočetní a informační technologie