Odmala jsem obouval častěji brusle než boty, vzpomínal Gaudreau. O svém osudu měl jasno

Bude to znít jako klišé, ale narodil jsem se, abych se stal hokejistou. Těmito slovy sám sebe popisoval zesnulý hokejový útočník Johnny Gaudreau na blogu webu The Players' Tribune. K hvězdné kariéře směřoval jen, co se narodil. Zatímco ležel v porodnici, jeho otec Guy Gaudreau již pro něj brousil první brusle.

„Když mi byly dva roky, otec mě začal učit bruslit. Vzhledem k tomu, že jsem ještě ani nezvládal chůzi, moc se mu to nedařilo. Přesto mě ale stále pokládal na led a doufal v to nejlepší,“ napsal zesnulý hokejista na webu The Players‘ Tribune.

ČTĚTE TAKÉ: Gaudreau a smutná spojitost s Českem. Zesnulý hokejista nahrál Jágrovi na poslední gól v NHL

Johnnyho otcem je hokejový trenér Guy Gaudreau, informoval Sportskeeda. Nadšený trenér postavil vlastní hokejové kluziště, kde Johnny strávil značnou část svého dětství. „Měl jsem led neustále k dispozici a tohoto privilegia jsem rozhodně využíval. Během svých učednických let jsem pravděpodobně strávil více času na bruslích než v botách. Měl jsem deset nebo patnáct blízkých kamarádů a každou hodinu, kdy to šlo, jsme hráli hokej,“ popsal Johnny.

Aby byl jeho syn co nejlépe připravený na sportovní výkony, Guy Johnnymu pro něj vytvářel speciální jídelníček. „Táta se mě snažil krmit čtyřmi, pěti jídly denně a připravoval mi různé proteinové koktejly. Kdykoli jsem chtěl něco k jídlu, dal si záležet, abych se dobře najedl,“ sdělil Johnny v rozhovoru pro Sportsnet Canada.

Klíčovým byl pro Johnnyho hokejovou kariéru nástup na vysokou školu, kde v letech 2011 až 2014 hrál za univerzitní klub Boston College Eagles. Díky svým výkonům byl v roce 2014 draftován týmem Calgary Flames. „Nikdy nezapomenu na svou první farmu s Flames. Byl jsem ještě vysokoškolák a viděl jsem na ledě všechny ty hráče NHL a říkal jsem si: ‚Co tady děláš?‘ Měl jsem vytřeštěné oči a málem jsem je šel požádat o autogram,“ popsal Johnny.

Gaudreauův přístup se však postupně měnil. „O rok později jsem si říkal: ‚Myslím, že vím, co tady dělám,‘ a pak jsem si řekl: ‚Vím, co tady dělám.‘ Takhle jsem se dostal do bodu, že jsem stál na ledě se skvělými hráči NHL a byl jsem v pohodě,“ uvedl hokejista.

I po řadě úspěchů v NHL zůstal Johnny v úzkém kontaktu se svým otcem a volal si s ním po každém zápase. „Zavolá mi, trochu si popovídáme o hře. Pořád mě kritizuje: ‚Víc střílet puk, být lepší v obraně.‘ Podívá se na zápas a má mi co říct. Ze spousty zápasů má ale obrovskou radost, je dobré mít za otce trenéra,“ dodal Gaudreau.

Johnny Gaudreau zemřel ve věku 31 let při tragické dopravní nehodě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strach o Jaromíra Jágra. Na tréninku Kladna se nepříjemně zranil, přijde o zahájení sezony

Tagy:
hokejista NHL kariéra Jaromír Jágr trenér hokej sport Calgary Flames lední hokej dětství Johnny Gaudreau sportovní disciplína The Players Tribune