Národní katastrofa. Normální lidi si tohle nezaslouží, pustil se do vlády exministr za ODS

Jana Černochová, Zbyněk Stanjura a Petr Fiala

Národní katastrofa. Těmito slovy označil současnou vládu Vlastimil Tlustý, exministr financí za ODS v první Topolánkově vládě. Ve vysílání CNN Prima NEWS nešetřil tvrdou kritikou na adresu premiéra Petra Fialy i jednotlivých ministrů. Ti podle něj nebudou moct kvůli svému působení ani vyjít na ulici.

„Vypadá to, že na prvním místě je pro vládu pochvala v Bruselu. V hlavách mají vše, jen ne osudy českých obyvatel,“ pustil se Tlustý do kabinetu Petra Fialy (ODS) s tím, že všechno, co ministři dělají, jde na dluh republiky. „Je to vláda národní katastrofy. U nás je většina normálních lidí, kteří si tohle nezaslouží. Vláda netuší vůbec nic, ani že se blíží její konec. Nevím, jak budou její členové moct chodit po ulicích, ani si nebudou moct nic koupit,“ prohlásil.

Servítky si nebral ani ve spojitosti s premiérem Petrem Fialou. „Vůbec neví, co dělá. Nerozumí vlastnímu osudu. Napadají mě jen hrozná slova, jsme v roli špatně řízené stíhačky,“ dodal. Tlustý byl jmenován ministrem financí v menšinové vládě Mirka Topolánka v září 2006. Poté, co pak kabinet 3. října nezískal důvěru, zůstal pověřen výkonem funkce až do jmenování koaliční vlády v lednu 2007, v níž již nezasedal.

Na resort financí poté nastoupil Miroslav Kalousek (tehdy za KDU-ČSL), jehož kroky Tlustý soustavně kritizoval. Následoval i spor s Topolánkem, jehož kabinetu v březnu 2009 vyslovil nedůvěru a ten následně padl. Tlustý byl vyloučen z poslaneckého klubu ODS.

V debatě na CNN Prima NEWS sdílel své rozpaky nad počínáním současné vlády s bývalým premiérem za ČSSD Jiřím Paroubkem. „Vláda je nejméně kvalifikovaná od listopadu '89 a možná vůbec v historii Československa. Jsou to lidé bez zkušeností, kteří nevidí, že po A je B a dále C a D. Lidé bez koncepčního myšlení. Pět koaličních stran znemožňuje efektivitu. V čele je dobrý moderátor, ale ne člověk s vizí,“ prohlásil Paroubek.

Výroky Tlustého na adresu vlády:

  • „Jako kluci jsme říkávali, že naši oponenti jsou buď blbí, nebo navedení. Tady to vypadá na obojí.“
  • „Vláda dělá nesmysly, situaci zhoršuje. Všechny nápady jdou na dluhy.“
  • „U nás se část společnosti raduje, jak na Ukrajině naše děla střílí a trefují se. Ale to přeci není východisko, musíme se dostat k jednacímu stolu.“
  • „Vláda chce rozdávat desítky miliard v situaci předlužené země. Stát si půjčuje za trojnásobek toho co před dvěma lety.“

Tagy: