Rozdělené toalety motivují naše k návratu domů, tvrdí Putin. Řada Rusů ale nemá ani kanalizaci

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že se do své domoviny vrací ze světa čím dál více Rusů. K jejich rozhodnutí podle něj přispívá i západní pojetí toalet. Hlava státu to pronesla v rámci kampaně při setkání s ruskými starosty. Putin si stěžoval, že na Západě jsou například „sdílené toalety pro chlapce i dívky“, jeho spojenci pak mluví o toaletách pro genderově neutrální lidi. Podle dostupných dat přitom téměř čtvrtina Rusů nemá přístup ani ke kanalizaci.

Podle Putina se mnozí Rusové vrací zpět do své vlasti i kvůli záchodům na Západě. „Víte, sdílené toalety mezi muži a ženami a další takové věci se staly každodenním a běžným fenoménem. A ti, kteří kvůli různým důvodům opustili Rusko, se nyní vrací nebo přemýšlí o návratu,“ prohlásil Putin na setkání s představiteli ruských měst začátkem týdne.

ČTĚTE TAKÉ: Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

Kromě toho dodal, že pro „lidi s tradičními, normálními a lidskými hodnotami je těžké žít v takových podmínkách“. Žádné důkazy o návratu Rusů zpět do jejich domoviny ale Putin nedodal.

Ruská hlava státu nezůstala ve svém výroku osamocena. Starosta Petrohradu Alexandr Běglov na sociální síti Telegram nedávno napsal, že ruští vojáci údajně na Ukrajině objevili „genderově neutrální záchody“ a prý po tomto objevu „dobře ví, za co bojují“.

„Těmto chlapům nemusíme vysvětlovat, jaké hodnoty brání. Ve školách (na Ukrajině) viděli na místo dvou druhů toalet tři: Jeden pro dívky, druhý pro chlapce a třetí pro genderově neutrální lidi,“ hlásil starosta Petrohradu.

Slova o záchodech však mnohé Rusy pobouřila. Rusko totiž patří mezi země, jejíž populace má do značné míry s toaletami a kanalizací své problémy. Portál RBC před několika lety uvedl, že více než 22 procent ruského obyvatelstva nemá odpad zavedený tak, že by ústil do kanalizace. Místo toho tak využívají v lepším případě žumpu, v horším nic.

Když už Rusové chtěli zaujmout kvalitnějšími toaletami, opět z toho byla spíše ostuda. Příkladem budiž hojně propírané toalety během zimních olympijských her v Soči v roce 2014. Tehdy byla řada atletů šokována, když viděla, že na jedné toaletě byly přímo vedle sebe dvě mísy.

Na sociální síti X se mezitím objevily další snímky, které mají údajně pocházet z ruských toalet. A rozhodně nejsou záviděníhodné.

Tagy: