Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

Ruský prezident Vladimir Putin

Scénář války NATO s Ruskem

Detailní časovou osu plánu ruského prezidenta Vladimira Putina, jak krok za krokem přivede Západ na pokraj třetí světové války, zveřejnil britský web The Sun. Navazuje na tajnou zprávu německé armády, kterou se podařilo získat deníku Bild. Z ní vyplývá, že šéf Kremlu by měl odstartovat své plány letos v únoru mobilizací a válka by měla hrozit v létě 2025.

Spisy, které deník Bild získal od německého ministerstva obrany, popisují, jak se šéf Kremlu zřejmě připravuje na hybridní útok na NATO. Scénář, který nese označení „Pouze pro úřední potřebu“, předpokládá, že šéf Kremlu zahájí své plány letos v únoru mobilizací 200 tisíc mužů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jste „naši“ a bojujete za Rusko? Zrádce si rádi podáme, vzkázali čeští bojovníci na Ukrajině

Britský web The Sun zveřejnil detailní desetibodovou časovou osu, ve které plán ruského prezidenta přibližuje.

1. Únor 2024, Rusko mobilizuje 200 tisíc mužů

Zpráva se domnívá, že již za pár týdnů může Vladimir Putin nařídit masovou mobilizaci 200 tisíc mužů, aby posílil vyčerpanou armádu po téměř dvou letech války na Ukrajině.

2. Jaro 2024 – Putin zahajuje novou ofenzivu

Kreml by na jaře mohl zahájit novou ofenzivu na celé Ukrajině, posílenou kolísající podporou Kyjeva ze strany Západu. Scénář naznačuje, že Rusko bude ukrajinskou armádu postupně vyčerpávat, až nakonec v červnu dosáhne vítězství.

3. Červenec 2024 – začátek útoků na Západ

Další krok zahrnuje zpočátku skrytý a později otevřený útok na Západ s využitím kybernetické a hybridní války. Takové útoky vedou k rozvíjejícím se krizím a pomáhají podněcovat ruské etnické menšiny k vyvolání konfliktu a chaosu uvnitř pobaltských států Estonska, Lotyšska a Litvy.

4. Září 2024 – hromadění vojsk na východě země

V září by Moskva mohla – stejně jako v roce 2021 před svou plnohodnotnou invazí na Ukrajinu – zahájit rozsáhlé hromadění vojsk v Bělorusku. Pod rouškou „vojenského cvičení“ známého jako „Zapad 2024“ bude na hranicích rozmístěno 50 tisíc vojáků.

5. Říjen 2024 – tajný plán pro Suwalskou proláklinu

Rusko přesune vojáky a rakety středního doletu do Kaliningradu, nejzápadnějšího území Ruska. Enkláva v Baltském moři je sevřená mezi Polskem na jihu a Litvou na severu a východě a slouží jako velitelství ruské baltské flotily.

V uniklé zprávě se uvádí, že přesun vojsk je záměrným pokusem oklamat Západ a naznačit bezprostřední útok na NATO.

Místo toho bude údajně tajným cílem Kremlu pozdější invaze a dobytí Suwalské propasti, úzkého polsko-litevského koridoru mezi Běloruskem a Kaliningradem. Pro Západ je to jediná pozemní spojnice s bývalými sovětskými pobaltskými republikami Litvou, Lotyšskem a Estonskem. Pokud by Západ nad Suwalskou propastí ztratil kontrolu, staly by se zmíněné republiky velmi zranitelnými.

6. Prosinec 2024 – destabilizace Pobaltí

Od prosince se Kreml bude snažit rozdmýchávat problémy a uměle vyvolávat nepokoje v Pobaltí, aby destabilizoval malý soubor států NATO. K tomu má dojít v době, kdy by USA mohly být po případné volební porážce Joea Bidena na několik týdnů potenciálně bez vůdce, což by odvedlo pozornost Ameriky od zahraničních záležitostí.

7. Březen 2025 – válečné lži

Rusko využije zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby obvinilo Západ z útoků na své území a pomohlo vytvořit podnět k dalšímu přesunu vojsk a zbraní do Běloruska. Moskva by tam měla dvě tankové divize, mechanizovanou pěší divizi a velitelství umístěné v blízkosti hranic NATO s více než 70 tisíci vojáky.

8. Květen 2025 – reakce NATO

V květnu 2025 NATO konečně rozhodne o „opatřeních pro věrohodné odstrašení“, aby zabránilo možnému útoku na Suwalskou proláklinu, který se v té době zdá být nevyhnutelný. Více než 200 tisíc vojáků rozmístěných v Bělorusku a Kaliningradu je připraveno k zahájení útoku.

9. Léto 2025 – „Den X“

V záhadný a obávaný „Den X“, který připadá někdy na léto 2025, NATO vyšle na své východní křídlo 300 tisíc vojáků, aby čelilo rostoucí hrozbě ze strany Ruska.

10. O 30 dní později – 3. světová válka

Podle zprávy Putinův plán „cesty ke konfliktu“ skončí přesně 30 dní poté s nejistým výsledkem vojenského střetu. Více než půl milionu ruských vojáků a vojáků NATO bude stát proti sobě v Suwalské proláklině, čímž se svět ocitne na samém okraji 3. světové války.

Mluvčí německého ministerstva obrany nechtěl konkrétní scénář alianční obrany nazvaný „Alianční obrana 2025“ komentovat. „Mohu říct, že zvažování různých scénářů, i když jsou krajně nepravděpodobné, je součástí každodenní vojenské činnosti,“ sdělil mluvčí.

Zpráva přichází v době, kdy Británie vysílá 20 tisíc vojáků, aby se zúčastnili jednoho z největších vojenských cvičení NATO od dob studené války. Cvičení se zaměřuje na východní Evropu a jeho cílem je připravit se na případnou agresi ze strany Ruska a být ukázkou síly proti nepřátelům Západu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská ekonomika se změnila z reálné na válečnou. Ohroženy jsou země NATO, míní experti

Tagy:
Litva válka Vladimir Putin NATO Bělorusko Rusko Moskevský Kreml západní svět Kaliningrad Třetí světová válka