Kubáček: Válek odvádí pozornost, teď ho sliby dohnaly. Problém jde i za jinými ministry

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Českému zdravotnictví hrozí kolaps, Kubáček kritizuje nejen Válka

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vždy odváděl pozornost od problémů v lékařském sektoru, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Šéf resortu se podle něj tvářil, že se ho to netýká, a vždy s úsměvem sliboval, nyní ho to ovšem „dohnalo“. Politolog také řekl, že špatný stav zdravotnictví jde i za premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN).

Válek si podle politologa uvědomil, že dosud nejsou dořešené problémy s lékaři. „Očekává, že nás na politické scéně čeká perný zbytek roku. Připravuje se tak na možné naštvané ohlasy zaměstnanců ve zdravotnictví za pomoci argumentu, že on na vině není,“ řekl Kubáček v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Navrhovaný ministr za TOP 09 Tuleja se vzdal nominace na ministra. Vyšla najevo má selhání, připustil

Závažné problémy v resortu se prý týkají celé jedné generace zdravotníků i pacientů. „Ministr umí titulky. Vždy mnoho naslibuje, hezky se usměje a odvede pozornost k něčemu jinému, zatímco pacienti nemají lékaře ani léky. Zdravotnictví se postupně loučí,“ dodal.

„Válek se tvářil, že to není jeho problém, a teď ho to dobíhá. Před volbami se alibisticky jistí, aby za ním nic takového nešlo,“ podotkl politolog ve vysílání. Komplikace v odvětví podle něj ale nejdou pouze za ním, nýbrž i za premiérem Petrem Fialou a ministrem školství Mikulášem Bekem.

„Pokud by šéf resortu tlačil na předsedu vlády a udělal z této záležitosti veřejné téma, vrcholní politici přijdou s jasnou strategií. Zdravotnictví souvisí se společenskou stabilitou. Bez dostatku lékařů budeme nejistí v mnoha dalších oblastech a ohrozí to soudržnost společnosti,“ dodal Kubáček.

Situace v resortu je neúnosná a hrozí kolaps, vyplývá z analýzy, kterou úřad zveřejnil. Podle Válka selhává dostupnost lékařské péče, v některých místech republiky je nadbytek akutních lůžek, zatímco jinde chybí. Mnohá místa trápí nedostatek zubařů nebo pediatrů. Pacienti prý péči nadužívají.

Ministr také požaduje, aby se v příštím roce navýšily počty studentů v oborech všeobecná sestra, radiologický asistent, klinický psycholog nebo záchranář.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústavní soud poprvé rozhodne o eutanazii. Nechci se dočkat života na vozíku, říká Petr

Tagy: