Natálka nevážila po porodu ani kilo. Stále ji trápí velké zdravotních potíže, boj ale nevzdává

Natálka se narodila v 6. měsíci těhotenství a už od malička se potýkala s řadou vážných zdravotních problémů. Nejvíce ji ovšem na životě ohrozilo nedovyvinuté tenké střevo, které bylo ucpané, zamotané a následně prasklo. Holčička měla v důsledku toho vnitřní krvácení a selhávaly jí všechny životní funkce. Natálka se projevila jako skutečná bojovnice a díky tomu přežila. S následky se ovšem bude potýkat do konce svého života. Její maminka teď prosí o pomoc.

„Moje milovaná Natálka vykoukla na svět bohužel dříve. Již ve 26 týdnu těhotenství s váhou pouhých 680 gramů,“ vylíčila maminka dnes už šestileté holčičky. „Tento rychlý a nečekaný příchod na svět byl zapříčiněn preeklampsií a zároveň mým selháváním ledvin. Proto muselo být těhotenství ukončeno v 6. měsíci těhotenství císařským řezem, neboť jsme byly obě v ohrožení života,“ popsala maminka na stránkách crowdfundingové společnosti Znesnáze21.

Už od narození se malá Natálka potýkala s řadou zdravotních komplikací. „Hned po narození putovala dcera rovnou do inkubátoru, který jí byl zároveň i domovem dlouhého půl roku. Dcera musela být intubována a na plicním ventilátoru,“ vylíčila žena.

Nebyla to bohužel jediná komplikace, která holčičku potkala. Nejvíce totiž Natálku ohrozilo nedovyvinuté tenké střevo, které bylo ucpané a zamotané a následně prasklo. „Měla vnitřní krvácení a selhávaly jí všechny životní funkce. Byla to jedna velká noční můra,“ vzpomínala na těžké chvíle Natálčina maminka.

I přes nesnáze, které je potkaly, se rozhodly nevzdat. „Dcera nám všem ukázala, jaká je bojovnice a díky bohu přežila, ale s následky se bude potýkat do konce života,“ přiznala její maminka. Natálka již podstoupila několik operací a v důsledku toho, že byl její mozek tehdy dlouho bez kyslíku, rozvinula se u ní dětská mozková obrna. Nyní je Natálka ležící a plně odkázaná na maminku, která se v průběhu let stala samoživitelkou.

Holčička je plně odkázaná na maminku

Natálku trápí i další zdravotní komplikace. „Špatně vidí – atrofie zraku, což ji brzdí v dalším vývoji. Dále odmítá stravu ústy, a tak ji musím krmit do hadičky, kterou má zavedenou v bříšku,“ řekla její maminka.

O dceru tak musí pečovat 24 hodin. „Dcera se i často budí kvůli napnutým svalům, což je pro ni velmi bolestivé. Někdy spí jen pár hodin, což je pro ni velmi vyčerpávající. Natálka si do ručičky nic nevezme, je stále jako malé miminko, nemluví a nechodí, používáme nonstop plenky. Snažím se s ní cvičit, co to jde, ale bohužel je Natálka často nemocná, protože nemá hlavní část tenkého střeva, ve kterém je imunita. A také málo přibírá a roste,“ vylíčila.

„Když ji nic netrápí, je moc hodná holčička, veselá a má ráda procházky, zvuky zvířátek a písničky,“ uvedla maminka šestileté holčičky, která se bohužel také potýká se zdravtoními problémy. „Mé selhávání ledvin nakonec dopadlo transplantací, a tak musím i sama se sebou docházet na časté kontroly k lékařům,“ doplnila.

Jelikož je péče o malou Natálku velice nákladná, rozhodla se maminka požádat o pomoc. Výtěžek sbírky použije na doplatek automobilu, který musí být prostorný a s nájezdem, aby vyhovoval Natálčiným potřebám. „Je nezbytné, aby se do něj vešel speciální kočárek a následně do budoucna i invalidní vozík, kompenzační pomůcky a plno jiných dalších věcí, které dcera potřebuje,“ dodala.

Tagy: