Navalná vyzývá k nesouhlasu při volbách. Putin se může bát maximálně jediné věci, říká expert

Ruský prezident Vladimir Putin

Vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném Julija ve středu vyzvala Rusy, aby 17. března v prezidentských volbách přišli vyjádřit nesouhlas s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho politikou. Navrhuje setkat se před volebními místnostmi přesně v poledne, v poslední ze tří dnů voleb, a svou přítomností i hlasováním dát najevo, jak mnoho Rusů nesouhlasí s Kremlem. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa je pravděpodobné, že část lidí apelu Navalné vyslyší, Putina to ale nijak neohrozí.

„Můžete hlasovat pro kteréhokoliv kandidáta vyjma Putina. Můžete svůj volební lístek roztrhnout, můžete na něj velkými písmeny napsat Navalnyj. Pokud si myslíte, že hlasování nemá smysl, tak prostě jen přijďte, postůjte ve volební místnosti a pak se otočte a jděte domů,“ vyzvala Navalná na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Můj hrdina, můj táta Alexej. Dcera Navalného sdílela dojemné foto, jde v otcových stopách

S myšlenkou na tuto formu odporu přišel sám Navajnyj, jak zdůrazňuje vdova. Smyslem akce je podle ní ukázat, že obyčejných Rusů, kteří nesouhlasí s režimem a válkou, je opravdu hodně. Navalná připomněla davy lidí, kteří se přišli minulý týden naposledy rozloučit s jejím mužem, navzdory represím ze strany Moskvy.

Novinář Jiří Just míní, že část lidí Navalnou poslechne. „Byla to idea jejího muže – aby voliči hlasovali v konkrétní čas, tedy přesně v poledne 17. března, poslední hlasovací den a aby dali hlas komukoli, jen ne Putinovi. To ale neznamená, že Putin bude poražen nebo že získá méně než svých pravděpodobných 80 procent.“

Podle Justa je výzva Navalné v současné době asi jediný způsob, jak projevit svůj nesouhlas během ruských voleb a zároveň neriskovat perzekuce ze strany policie. „Dříve bylo políčko „proti všem“, to byla zvláštní možnost, že se voliči mohli vyjádřit proti všem kandidátům, tato možnost je ale dlouho zrušená. Pokud voliči nechtějí, aby Putin vyhrál, musí hlasovat pro jiné kandidáty,“ říká novinář s tím, že nikdo jiný než Putin ale rozhodně v Rusku nezvítězí. Současný vládce se tak nemusí obávat prakticky ničeho, vyjma jedné věci. „Trochu ironicky řeknu, že jedině svého zdravotního stavu. Volby jsou kontrolovány, přímo řízeny. Je to spíše proces než hlasování,“ uzavírá Just.

Navalnyj patřil mezi nejostřejší kritiky prezidenta Putina. Smrt 47letého opozičního předáka v trestanecké kolonii za polárním kruhem oznámily ruské úřady 16. února. Na páteční pohřeb minulý týden v moskevské čtvrti Marjino přišly tisíce Navalného přívrženců, aby mu vzdaly poslední poctu. Julija Navalná obvinila Putina, že nechal jejího muže zavraždit. Kreml to popírá a k pohřbu Putinova oponenta se odmítl vyjádřit.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva volby protesty Jiří Just nesouhlas Rusko Prezident Ruska Alexej Anatoljevič Navalnyj Julija Borisovna Navalná