Můj hrdina, můj táta Alexej. Dcera Navalného sdílela dojemné foto, jde v otcových stopách

Vždycky jsi byl a budeš mým vzorem, mým hrdinou, mým tátou. Tato dojemná slova sdílela v den pohřbu ruského opozičníka Alexeje Navalného jeho dcera Dasha na svém Instagramu. V příspěvku zavzpomínala na optimismus a laskavou povahu svého otce.

Běžně se říká: „Mými vzory jsou moji rodiče“. A v mém případě je to pravda, začala srdceryvný příspěvek Dasha.

ČTĚTE TAKÉ: Putin není politik, ale mafián. V jeho gangu jsou traviči a vrazi, řekla vdova po Navalném

„Tati, byl jsi vzorem pro mnoho lidí na celém světě. Tvůj optimismus, nakažlivý a upřímný úsměv. Tvá zvídavost a hlad po nových poznatcích. Tvá neobyčejná schopnost navázat kontakt s každým. Tvůj důvtip, smysl pro humor, odvaha, schopnost najít v pravou chvíli ta správná slova (nebo vtip, který všechny uklidní v obtížné situaci). Tvoje laskavost, víra v dobro, v sebe, v lidi. Od dětství jsi mě učil žít podle zásad, žít čestně. Položil jsi život za mě, za maminku, za Zachara, za Rusko a já ti slibuji, že budu žít tak, jak jsi mě to naučil, abys na mě byl hrdý, a hlavně – se stejně zářivým úsměvem na tváři. Vždycky jsi byl a vždycky budeš mým vzorem. Můj hrdina. Můj táta,“ napsala pod fotografii, na které se objímá se svým otcem, mají na sobě slavnostní oblečení a šťastné úsměvy.

Třiadvacetiletá Dasha Navalná od roku 2019 studuje psychologii na Stanfordově univerzitě v Kalifornii. Je také vlivnou influencerkou a stejně jako její otec i aktivistkou. Zúčastnila se řady rozhovorů, v nichž kritizovala ruský režim a na podobné téma publikovala články v několika prestižních médiích.

V roce 2023 poskytla zpravodajství CNN rozhovor, kde mluvila o svém otci a válce na Ukrajině. Novinářce Erin Burnettové se svěřila s tím, že „nepřestane bojovat“, dokud Putin válku neukončí a nepropustí jejího otce a další politické vězně v zemi.

V rozhovoru zároveň popsala nelidské zacházení, kterému její otec čelil: „Musel bojovat i za základní věci, jako jsou boty a léky. Jeho zdraví utrpělo a zhubl. Byl systematicky vyčleňován,“ uvedla.

Navalnyj podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři. Úřady vydaly tělo jeho matce podle médií 24. února. Do té doby ho odmítly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Ljudmile Navalné před vydáním pozůstatků jejího syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení. Navalná to odmítla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyhlídka Navalného v Praze? Pekarové a Válkovi se líbí. Nacher by nechal rozhodnout komisi

Tagy:
Vladimir Putin CNN Instagram rozhovor dcera Kalifornie Sibiř Rusko Stanfordova univerzita Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu Dasha Navalná Erin Burnett