Navalnyj se v neděli vrátí do Ruska. Zatknou ho hned na letišti?

Alexej Navalnyj 2021

Alexej Navalnyj, ruský opoziční politik a kritik prezidenta Vladimira Putina, se po téměř pěti měsících léčení z otravy v Německu hodlá vrátit do Moskvy. Ve středu oznámil, že si na neděli 17. ledna zarezervoval letenku z Berlína se společností Pobeda, česky vítězství.

„Jsem téměř zdravý a mohu se konečně vrátit domů,“ informoval Navalnyj na svém instagramovém účtu. Debata, jestli se vrátit, nebo nikoliv, pro něj nepřipadala v úvahu. „Pobyt v Německu nebyla moje volba. Skončil jsem tam, protože se mě pokusili zabít. Jsem Rus, můj domov je v Rusku a v Moskvě,“ popsal Navalnyj.

Ruský opozičník zkolaboval 20. srpna v letadle při vnitrostátním letu. Po nouzovém přistání v Omsku byl politik převezen do tamní nemocnice, kde se pod dohledem policie podrobil vyšetřením. Ta nepřinesla žádné výsledky, že by mohlo jít o otravu, o čemž od začátku mluvili členové jeho štábu.

Den na to do Omsku dorazili němečtí lékaři a žádali Navalného okamžitý převoz k léčení do Berlína. Až následující den ho vydal sám Putin a Navalnyj byl v umělém spánku transportován soukromým letadlem do Německa. Za přísných bezpečnostních podmínek ho následně převezli na vyhlášenou kliniku Charité v centru města. Tam absolvoval několikatýdenní léčení. Po propuštění se skrýval na utajeném místě v Německu.

Nezávislé laboratoře z Francie a Švédska, stejně jako experti německé armády či Organizace pro zákaz chemických zbraní, tvrdí, že se Navalného skutečně někdo pokusil otrávit zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Americká televize CNN spolu s německým týdeníkem Spiegel a zpravodajskými portály Bellingcat a Insider před měsícem přinesla zprávu, že na Navalného bylo nasazeno osm agentů ruské Federální bezpečnostní služby (FSB), nástupnické agentury KGB. Otravu měli způsobit nanesením jedu do vnitřních švů Navalného spodního prádla. To prý ostatně přiznal i údajný vrah Konstantin Kudrjavcev, který „operaci“ vedl, v rozhovoru s Navalným, kterého si v telefonátu spletl se zástupcem státních orgánů.

Pokud Navalnyj v neděli do Ruska opravdu přiletí, zůstává otázkou, zdali opět neriskuje svůj život a jestli se dostane dál než do haly moskevského letiště. Sám totiž v úterý zveřejnil informaci, že ruská vězeňská služba požádala soud, aby mu změnil podmíněný trest, který už si odpykal, na nepodmíněný. S dalším obviněním přichází také Ruská kriminální ústředna, která obviňuje Navalného a jeho kolegy z podvodu.

Navalnyj vše považuje za uměle vytvořené a tuší další spory s Putinem a jím ovládanými úřady. „Dělají všechno pro to, abych měl strach. A Putin chce nyní na Kreml vyvěsit velký plakát s nápisem ,Alexeji, prosím, nevracej se v žádném případě domů‘,“ řekl Navalnyj ve svém videovystoupení zveřejněném na Instagramu.

Tagy: