Byl to Putinův povel, aby mě otrávili. Roky mě šikanuje, říká Alexej Navalnyj

Atentátník se přiznal

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj tvrdí, že jeho srpnovou otravu na palubě letadla nařídil přímo prezident Vladimír Putin. Přímý důkaz však neexistuje. V prvním obsáhlém rozhovoru, který poskytl po svém propuštění z nemocnice v Berlíně německému deníku Bild, popisuje Navalnyj, jak ho Putin a jeho lidé roky šikanují, zavírají bankovní konta nejen jemu, ale také synovi.

Navalnyj mluvil v rozhovoru pro nejčtenější německý deník Bild také o své rodině, o tom, že jeho děti již chápou, proč tajní policisté v maskách prohledávají jejich pokoje i hračky. Přesto si prý nedovede představit, že by žil jinde než v Rusku. „Pokud by se teď konaly svobodné volby, opravdu svobodné volby, Putina bychom porazili,“ myslí si Navalnyj.

Bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera nazval Navalnyj Putinovým „podržtaškou“, který si tajně nechává vyplácet velké částky. A Schröder prý ponižuje vlastní německé orgány, když popírá výsledky testů otravy a použití jedu novičok, o kterém informovala německá vojenská laboratoř.

Před pár týdny jste ještě ležel v bezvědomí a bojoval o život. Nyní už se smíte procházet po Berlíně. Jak se vám vlastně vede?
Cítím se dobře, čile. Už jsem udělal pár kroků k uzdravení poté, co mě lékaři probudili z kómatu. V nemocnici jsem pochopil, co se skutečně stalo. Po 28 dnech v nemocnici jsem se poprvé prošel v parku, a to přesto, že pršelo. Byl to ten pocit, že zase žiju, který zná pravděpodobně jen málo lidí. Lidé kolem mě běhali, chtěl jsem si zaběhat s nimi, to bylo úžasné. Moje poslední vzpomínky z letadla jsou, že umřu. Je skvělé mluvit s manželkou, vidět děti a vědět: Já žiju.

Vybavíte si něco, co vám v nemocnici scházelo?
Před pár dny jsem poprvé jedl v restauraci. Samozřejmě německé, dal jsem si koleno. Možná to bude znít jako klišé, ale já jsem si to jídlo doopravdy vychutnal. Slyšel jsem, že je Berlín vyhlášený kvůli street foodu (občerstvení na ulici, pozn. red.). Už se těším, až si zase vyjdu ven a někde si sednu a objednám si kebab a pivo.

Máte manželku a dvě dcery. Cítíte za ně odpovědnost? Uvažoval jste, že byste zůstal v Německu a do Ruska se již nevracel?
To je pro mě to nejtěžší rozhodnutí. Přirozeně mám zodpovědnost za svou rodinu, ale také mám jejich podporu. Samozřejmě se sám sebe ptám, jestli se mě znovu nepokusí otrávit v letadle nebo v bytě, kde bude žena a mé dcery. Ale to rozhodnutí jsme s manželkou učinili už před roky. Ani na chvíli jsme neváhali. Jsem ruský politik, ruský občan. Věřím, že udělám něco důležitého a lidé v Rusku mě podporují. Musím to riziko přijmout, musím s nimi na ulici. To je jediná možnost, jak získat důvěru lidí.

Jak se žije vaší manželce s tím, že jste stále v ohrožení života? Že vás každou chvíli může ztratit? Neřekla vám: Alexeji, skonči s politikou a dělej něco bezpečnějšího?
Nikdo by nebyl tak zklamaný jako moje paní, kdybych odešel z politiky. O tom spolu vůbec nemluvíme.

To, že mě otrávili vojenskou chemickou zbraní, je prostě šílené. Kdyby to jednoznačně nepotvrdily výsledky testů německé armády a také francouzských a švédských laboratoří, nikdy bych tomu sám nevěřil.

Čekal byste, že proti vám použijí nervovou látku novičok?
Ne, nikdy v životě. To, že mě otrávili vojenskou chemickou zbraní, je prostě šílené. Kdyby to jednoznačně nepotvrdily výsledky testů německé armády a také francouzských a švédských laboratoří, nikdy bych tomu sám nevěřil. Hodně toho víme o Putinovi a Kremlu. Ale otrávit civilistu novičokem, aby zemřel v letadle, to bych ani od Kremlu nečekal. Jenže teď o tom nejsou pochybnosti. Popírat, že jsem byl otrávený novičokem, je jako popírat samotnou chemii. Už jsme zjistili, že Putinův režim ztrácí nervy. Možná nebylo hlavním cílem mě zabít, ale zastrašit lidi v Rusku. Nenadálá a záhadná úmrtí jsou až strašidelná a lidé se jich bojí. Je to víc stresující než někoho jednoduše zastřelit.

Od koho jste zjistil, že jste byl otrávený novičokem?
Poté, co jsem se probral, měl jsem nějakou dobu silné halucinace, které jsou na kómatu to nejhorší. Nemohl jsem si v ten moment vybavit, co se vlastně stalo. Šéf mého štábu Leonid Volkov mi pak všechno odvyprávěl, zíral jsem s otevřenou pusou. Když mi pak s manželkou Julií řekli, že jsem byl otrávený novičokem, vyděsil jsem se a ptal se: Cože, novičokem? A pak jsem opět jen tupě zíral.

Zajímavé je, že jste byl otrávený na konci srpna. Dáváte to do souvislostí s protesty v Bělorusku po tamních prezidentských volbách?
Jde o souběh všeho dohromady. Při demonstracích v Bělorusku zároveň probíhaly také velké protesty v ruském Chabarovsku u hranic s Čínou. Kreml má neobyčejný strach, protože naše strategie funguje a obliba Putina a jeho strany Jednotné Rusko klesá. A oni netuší, co s tím mají dělat. Naše organizace odolala tlaku Kremlu a přežila. Myslím, že toto pro ně bylo poslední východisko. Zřejmě si mysleli: Alexeji, ty jsi vinný. Snažili jsme se tě všemožnými cestami zastrašit, ale ty jsi pokračoval. Promiň, teď tě musíme zabít. Byl to jejich poslední pokus něco podniknout ještě před tím, než to bude horší.

Padne Putin?
Nejsem politolog a nedělám předpovědi. Ale pokud by byly zítra svobodné volby, tak Putina porazíme. Nemám pochybnosti a zdůrazňuji, že kdyby byly skutečně svobodné volby, jeho vládnoucí stranu porazíme. Ale Putin je blázen do peněz a moci. Podnikl by vše, aby u moci zůstal. Skutečně všechno.

Znamená to, že se vás opět pokusí zavraždit?
To je velmi optimistické. (smích) Nejsem naivní člověk, některé věci prostě nemohu kontrolovat. Ale já nemám žádnou jinou zemi. Jsem Rus, ne Němec. Mojí zemí je Rusko. A vím, že moje země je připravená normálně žít. Rusové si zaslouží žít šťastný a normální život. A největší překážkou je Putinův cíl být nejbohatším a nejmocnějším mužem světa. Stojím proti němu a snažím se svou rodinu a svůj národ chránit.

Kreml ale zmrazil vaše bankovní účty a zabavil váš byt. Jak budete dál žít, až se vrátíte do Ruska?
To pro mě není nic nového. Moje konta byla už několikrát zmrazena a byt zkonfiskovaný. Na to už jsem si zvykl, na rozdíl od případu s novičokem a historky s kómatem. (smích) Netuším, co se stane, až se vrátím do Ruska. Možná mě zatknou hned na letišti. Já doopravdy nevím.

Jasně, Gerhard Schröder je teď Putinův „podržtaška“, který chrání vrahy. Netuším, jaké tajné platby a převody mu Putin poskytuje, ale nemám pochyb, že ho platí.

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který mimo jiné pracuje pro Rosněft, řekl, že neexistují fakt a všechno jsou to spekulace. Co si o tom myslíte?
Že je to velké zklamání. A ponižující pro německý národ. A zvlášť pro laboratoř německé armády. Zfalšovali tam výsledek vlastního testování? Gerharda Schrödera platí Putin. Ale pokud se teď snaží tento útok jedem popřít, je to smutné. Je jedním z Putinových lobbistů, co chrání vrahy. Ale co vím, tak Schröderova vlastní strana (SPD, pozn. red.) se k jeho výrokům staví odmítavě. Ano, je velmi ponižující slyšet taková slova od bývalého kancléře. Je pro mě těžké to pochopit. Vždyť on je pořád bývalý kancléř nejmocnější země Evropy. Jasně, teď je Putinův „podržtaška“, který chrání vrahy. Netuším, jaké tajné platby, převody mu Putin poskytuje. Samozřejmě nebudou oficiální, ale nemám pochyb o tom, že nějaké skryté platby tam probíhají. To je můj osobní názor jako advokáta, který roky prověřoval Rosněft a Gazprom. Nemám dokument, kde by černé na bílém stálo: Pane Schrödere, tady je vaše aktovka plná peněz. Ale nepochybuji o tom, že Schröder nějaké tajné platby dostává.

Schröder a jiní podporovatelé Kremlu říkají, že mají s Ruskem přátelský vztah. Jsou podle vás přáteli Ruska?
Mohou být přáteli Ruska, když kradou peníze ruskému obyvatelstvu? Chci, aby lidé v Rusku měli stejný přístup k lékařské péči jako já v berlínské nemocnici Charité. Ale takový přístup nemají ani ti nejbohatší lidé v Rusku, protože tam taková nemocnice neexistuje. A proč ne? Právě kvůli Putinovi a jeho přátelům, lidem jako Gerhard Schröder, kteří zpronevěřují ruské peníze a drží Rusy v chudobě. Vždyť se podívejte, když jsem byl malý, tak jsem byl pyšný na to, jak udáváme tón ve výzkumu vesmíru. Ale to skončilo. Země se rozpadá a tito lidé pomáhají mou zemi zdevastovat. Nejsou to přátelé Ruska.

Říkáte, že jste si na šikanu ruských úřadů zvykl. Ale přesto, skutečně nemáte strach?
Nebojím se. Nejsem blázen, takže rozumím rizikům, ale nemohu je ovládat. S tím musím žít. Aktivisté, kteří dělají politiku v regionech, nebo nezávislí novináři, co píší o Kavkaze, ti jsou skutečně odvážní. Jako novinářka Irina Slavinová, která se před nedávnem upálila poté, co byla roky šikanována. Já jsem známý člověk, mám to jednodušší. Když se mě někdo pokusí zabít, velkorysí lidé pro mě pošlou letadlo, které mě dopraví do Německa. Ale pokud jsi nezávislý aktivista nebo novinář a zavraždí tě, nikdo kromě tvé rodiny to nezjistí. Kdybych se bál, styděl bych se. Vím, že lidé z regionu musejí vydržet mnohem víc než já.

Co si myslí váš syn, který je s vámi v Berlíně? Chce zpátky do Ruska? Bojí se o vás?
Můj syn si právě užívá života, protože nemusí chodit do školy a může hrát celý den videohry. Ale vážně: Také moje děti mě podporují. Vědí, jaké to je, když jim muži v černých maskách prohledávají dětský pokoj, přehrabují jejich hračky, aby něco našli. Můj syn měl dětské konto, na kterém si spořil na nový počítač. Ale také toto jeho konto zmrazili. Tak jsme mu řekli: Promiň, Zachare, ale tvoje konto teď patří Putinovi. Rozumí, že nemůže být správné, když Putin potřebuje jeho 300 dolarů, aby byl šťastný.

Věříte, že to byl plán, abyste zemřel v letadle z Tomsku do Moskvy?
Ano. Že žiju, je souhra několika šťastných náhod. Kdyby piloti nepřistáli v Omsku a nepřijela tam sanitka, zemřel bych zřejmě ani ne hodinu a půl poté, co jsem se zhroutil v letadle.

Politici po celém světě očekávají, že Rusové tento útok na vás vysvětlí…
Neexistuje ani pokus, aby to vypadalo jako vyšetřování. V Rusku se to vůbec nevyšetřuje. Nejsem tak naivní. Věřím, že to byl přímý Putinův povel, a nečekám, že by došlo k nějakému vyšetřování. Chápu také, že západní politici nemohou mnoho udělat s tím, že je Rus otrávený v Rusku. Ale co je důležité i pro Západ, je použití chemické zbraně. To přece musí prověřit Organizace pro zákaz chemických zbraní. Jinak může být pro některé vládnoucí režimy velmi lákavé použít proti soupeřům chemické zbraně. Nemáme ani zdání, kolik lidí takto zavraždily.

Můj syn měl dětské konto, na kterém si spořil na nový počítač. Ale také toto jeho konto zmrazili. Tak jsme mu řekli: Promiň, Zachare, ale tvoje konto teď patří Putinovi.

V nemocnici vás navštívila německá kancléřka Angela Merkelová. Jaké by za takové počínání měly být dopady na Kreml a Putina? Co byste od kancléřky očekával?
Uvidíme, o co půjde. Oni vraždí lidi, protože se chtějí udržet u moci. Zpronevěřují peníze, kradou miliardy, o víkendech létají do Berlína nebo Londýna, kupují drahé byty a vysedávají v kavárnách. Sankce proti celé zemi nebudou fungovat, nezaberou. Nejdůležitější je prosadit zákaz vstupu lidí, kteří profitují z režimu, a zmrazit jejich majetek. Jsou to oligarchové, vysocí úředníci, ti z Putinova nejbližšího okolí.

Co by mělo udělat Německo s Valerijem Gergijevem, který roky podporuje Putina, a přitom je šéfdirigentem Mnichovské filharmonie?
Musí ho postavit před volbu. Gergijev Putina podporuje při volbách. Pokud ten režim tak miluje a chce, aby Rusko nešlo evropskou cestou, pak mu v Německu musíte říct: Jste velmi talentovaný hudebník, ale už vás nenecháme dále cestovat po Evropské unii. A užívejte si Putinův režim v Rusku. Nebo se Gergijev rozhodne, že toho nechá a minimálně nebude veřejně podporovat Putina. Takových lidí je v Rusku spousta. Mají talent, ale jsou to pokrytci. Podporují Putina, profitují z toho, ale raději žijí na Západě. Právě na takové lidi se musí vytvářet tlak. Musejí se od Putina odvrátit, protože pochopí, že Evropa již nebude tolerovat, pokud budou v Rusku tvrdit, že Evropa je něco hrozného, a to přesto, že právě v Evropě žijí. Pan Gergijev se mě sice nepokusí otrávit novičokem, ale podporuje vše, co Putin dělá. Lidé jako on musejí mít zákaz vstupu do EU a uvidíte, že to 99 procent všech Rusů uvítá.

V Rusku existují obrovské rozdíly mezi Moskvou a Petrohradem na jedné straně a regiony. Co si vlastně myslí lidé z vesniček daleko od metropolí o Putinovi?
Dosáhli jsme toho, že lidé ve velkých městech jsou proti Putinovi kritičtí, ale lidé z venkova ho podporují anebo jsou k němu lhostejní. Bylo naším nejdůležitějším cílem zbourat mýtus, že regiony stojí jako zeď za Putinem. A z toho je Kreml vyděšený. Po důchodové reformě, kdy mzdy sedm let jen klesaly, se Kreml bojí, že i tento mýtus padne.

Myslíte si, že se dožijete Ruska bez Putina?
Nevím. Ale udělám vše pro to, aby moje děti dostaly možnost žít v Rusku bez Putina. Normální, spokojený život v evropském Rusku.

Alexej Navalnyj (44 let)

  • Je ruský advokát a opoziční politik, disident. Pochází z vesničky Butyň ležící 40 kilometrů západně od Moskvy. V roce 1998 dokončil studia práv na Ruské univerzitě přátelství národů, následně studoval ještě obor akciové trhy a burza na Finanční univerzitě vlády Ruské federace. Na doporučení bývalého mistra v šachu Garriho Kasparova získal čtyřměsíční stipendium na elitní americké univerzitě Yale.
  • Navalnyj je podle dostupných informací akcionářem v několika ruských společnostech. Podle Fox News dostává ročně 70 000 dolarů (1,6 milionu korun) od ruského podnikatele Borise Simina žijícího v zahraničí za svou advokátní práci. A Simin zřejmě ve velkém také podporuje Navalného politickou činnost. Údajně zaplatil Navalného převoz z Ruska do německého Berlína i léčení.
  • Navalnyj zkolaboval 20. srpna 2020 při letu ruských aerolinií z Tomsku do Moskvy. Piloti let přerušili, přistáli v Omsku. Tam byl Navalnyj převezený do nemocnice a bedlivě hlídán. Po dvou dnech ruské orgány umožnily jeho převoz do berlínské nemocnice Charité. Výsledky testů laboratoře německé armády a následně i nezávislých zařízení ve Francii a ve Švédsku shodně potvrdily, že Navalnyj byl otrávený jedem ze skupiny novičok, který se vyvíjel v 70. letech 20. století v bývalém Sovětské svazu.
Tagy: