Navoněné nic, říkají o TOP 09 experti. Strana podle nich rezignovala na aroganci Pekarové

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová na celostátním sněmu strany

Stonjeková a Balšínek ve Zprávách plus

Stroj na prázdné fráze a navoněné nic. Těmito slovy popsal TOP 09 komentátor Dalibor Balšínek ve vysílání CNN Prima NEWS. Strana se propadla pod pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny, ukázaly průzkumy volebních preferencí. Navzdory těmto výsledkům v čele strany nadále zůstává Markéta Pekarová Adamová. Straníci rezignovali na způsob, jakým předsedkyně komunikuje s veřejností, a na její „arogantní prohlášení“, uvedla komentátorka Karolina Stonjeková.

Důvodem ztráty volebních preferencí TOP 09 je podle Balšínka především to, že členové strany nejsou autentičtí a lidem nepředkládají žádná řešení. „Strana je absolutně prázdná. Její představitelé jsou roboti, kteří opakují fráze bez jakéhokoliv obsahu,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: A dost, to je úplný vrchol, vmetl Okamura Pekarové ve Sněmovně. Rozčílilo ho, jak řídí schůzi

Že je strana prázdná jak personálně, tak programově, souhlasí i Stonjeková. TOP 09 podle ní nemá žádné výrazné osobnosti a voliči ji opouští. „To, že Pekarová Adamová neměla na sněmu protikandidáta, je naprosto jasný signál, že v té straně není v podstatě nikdo, kdo by byl schopen sebrat hozenou rukavici v podobě špatných výsledků. Jde i o to, jakým způsobem Pekarová Adamová komunikuje na veřejnosti, její neuvěřitelně přezíravá a arogantní prohlášení, která dává do médií,“ vysvětlila Stonjeková. Dodala, že straníci na vystupování své předsedkyně rezignovali.

TOP 09 se podle ní nepodařilo vytvořit řádnou strukturu ani v regionech. Ve volebních výsledcích se opírá pouze o Prahu a upíná se k zavedení korespondenční volby. „Vsadili na to, že těsněji přilnou k ODS a přestanou se snažit. Protože v okamžiku, kdy nad vámi, jakožto menší politické straně, přestane viset Damoklův meč v podobě pětiprocentní klauzule, kterou potřebujete překonat, v tu chvíli se snažit nemusíte,“ popsala.

Jediná šance, jak se může strana udržet, tkví podle Balšínka v jejím setrvání v koalici SPOLU. Zda bude spojení nadále fungovat, podle něj ukážou volby do Evropského parlamentu. „Bývalí předsedové ODS tvrdí, že to politicky absolutně nemůže fungovat dohromady. Od TOP 09 spíš očekávám vývoj, jaký kdysi postihl ODA, kdy na začátku byli výrazní lídři, kteří byli schopni oslovit voliče, ale teď je nahrazuje prázdná druhá liga. Navoněné nic,“ uvedl Balšínek.

Komentátoři se ve vysílání CNN Prima NEWS věnovali také tématu spojenectví SPD a Trikolory. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čekají nás nejdražší Vánoce za 20 let. Pozor, ať neskončíte v dluhové pasti, varuje Pikora

Tagy: