Kubáček: TOP 09? Sjezd jako za Jakeše. Kde nic není, tam ani Pekarová nebere, dodal Kolář

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek gratuloval předsedkyni TOP 09 Markétě Adamové Pekarové ke znovuzvolení šéfkou strany.

Současná TOP 09 nemá nikoho, kdo by se alespoň přiblížil osobnosti spoluzakladatele Karla Schwarzenberga. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátor Petr Kolář a politolog Jan Kubáček. Zároveň kritizovali sobotní celostátní sněm strany, na kterém se podle nich rozdávaly funkce. Podle Kubáčka to vypadalo na sjezdu jako za jakešovské doby.

Jednou z nejvýraznějších osobností TOP 09 byl její spoluzakladatel Karel Schwarzenberg. V současné době ale strana nemá pokračovatele a ani nikoho, kdo by se mu alespoň přiblížil. „Kdyby tam někdo takový byl, tak pravděpodobně by byl ve vedení,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Kolář. „Ukazuje se, že nikdo nemá ani ambici,“ dodal politolog Jan Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válek ve vedení TOP 09? Ukázka personální bídy, říká Šídlo. Pekarová věděla, koho tam chce

Zároveň připomněl průběh sobotního celostátního sjezdu strany. „V době nejvyšší slávy, kdy se tleskalo Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi, kdy dýchali na záda ODS a říkali, že zastoupí její místo na pravici, byly sněmy kritické. Dokázali se tam bavit o tom, co voličům chybí a jaké programové karty vytáhnout,“ popsal Kubáček s tím, že sobotní akce, rozhodně neodpovídala straně, jež potřebuje hledat nejen nová témata, ale i výrazné tváře.

„TOP 09 rezignovala na jakoukoliv působnost do budoucna a v podstatě se stává servisní organizací v rámci koalice Spolu, v rámci které nasadí pár tváří, zajistí jim dobře placené veřejné funkce, převychová Petra Fialu do delegáta TOP 09 a jejich volebních priorit, ale nebude rozvíjet příležitost být do budoucna samostatnou a sebevědomou politickou silou, která dokáže vyčnívat a nastolovat témata,“ dodal politolog.

„Docela dobrej trolling“

V sobotu svůj post v čele organizace obhájila Markéta Pekarová Adamová, přičemž neměla žádného protikandidáta. Novým prvním místopředsedou je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, jenž ale podle průzkumů patří k nejméně oblíbeným ministrům vlády. Kolář takovou změnu označil za „docela dobrej trolling“.

„Máme úplně strašně nepopulárního člověka, pojďme z něj udělat prvního místopředsedu, aspoň doplní strašně nepopulární předsedkyni,“ glosoval Kolář a zároveň dodal, že poslanci Matěj Ondřej Havel a Martina Ochodnická, kteří budou zastávat funkci řadových místopředsedů, jsou neznámí. „Byť se politice věnuju, tak jsem ani o jednom z nich do téhle doby vůbec neslyšel. U pana Havla třeba sehrálo roli jeho jméno, že jim přijde důstojný, aby měli Havla ve vedení,“ sdělil Kolář s tím, že ve finále je to ale jedno, vzhledem k tomu, jaké postavení TOP 09 nyní má. „Dá se parafrázovat přísloví, že kde nic není, tam ani Pekarová nebere,“ řekl komentátor.

Kubáček připomněl, že TOP 09 vždy razila heslo „Nemusíte nás mít rádi, ale respektujte nás, můžete s námi nesouhlasit, ale máme výrazné názory a reprezentujeme je“. „Teď je to ale čistě cestovní agentura, která zajistí pár viditelným tvářím dlouhodobé funkce,“ řekl politolog a dodal, že jediná sebekritika, která zazněla, byla, že jediné, co dělá TOP 09 špatně, je, že se vůbec věnuje kritice škarohlídů. „Mně to připomínalo jakešovské doby. Je to soumrak uvažování sebevědomé suverénní strany,“ zdůraznil politolog.

Tagy: